Nederlanders nemen redding vastgelopen tanker bij Galicië over

Oeps ... foto ontbreekt!

Nederlanders nemen redding vastgelopen tanker bij Galicië over

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Smit Salvage BV gaat de redding van de op de kust van Galicië vastgelopen chemicaliëntanker Blue Star overnemen. Diverse Spaanse sleepboten hebben meerdere keren geprobeerd het op de klippen van de gemeente Ares in A Coruña vastgelopen schip de zee in te slepen maar dat mislukte steeds. Uiteindelijk heeft Salvamento Marítimo de hulp in geroepen van het Nederlandse bedrijf.

Vrijdagavond rond 23 uur liep de Blue Star, een chemicaliëntanker die onder de vlag van Malta vaart, vast op de klippen van de gemeente Ares in de provincie A Coruña in de regio Galicië. De enorme tanker was op weg naar A Coruña om te tanken maar vanwege het slechte weer en de wilde zee besloot men voor anker te gaan bij de kust van Ares. Daar brak een brand uit in de machinekamer waarna het schip tegen de rotsen werd geduwd.

Meteen werd er groot alarm geslagen omdat men bang was en nog steeds is voor een milieuramp als de olie of chemicaliën in het schip in de zee terecht komen. De autoriteiten zeggen echter dat daar geen kans is. De bemanning bestaande uit 16 buitenlanders is nog steeds aan boord en helpt bij de reddingspoging.

Tot vier keer toe heeft men met behulp van diverse enorme sleepboten geprobeerd de vastgelopen chemicaliëntanker van de rotsen te trekken maar de kabels braken of de motoren van de sleepboten konden het niet aan. Uiteindelijk besloot men na de vierde mislukte poging om hulp in te roepen.

Uiteindelijk zal de voorheen Nederlandse sleepdienst en berging van scheepswrakken expert Smit Internationale (Smit Ravage BV) gaan proberen de Blue Star van de rotsen te halen en de zee in te slepen. Diverse specialisten zijn reeds in Galicië aanwezig om poolshoogte te nemen terwijl de sleepboten op weg zijn naar de Spaanse kust.

Ga naar de inhoud