Baskische stad op de lijst met beste plaatsen om te bezoeken in 2021

Baskische stad op de lijst met beste plaatsen om te bezoeken in 2021
Beeld: Tursimo Vitoria-Gasteiz / Facebook
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GASTEIZ – Het magazine National Geographic heeft traditiegetrouw de jaarlijkse lijst bekend gemaakt met daarop de beste bestemmingen ter wereld om naartoe te gaan in 2021. Op de ‘Best of the World 2021’ lijst staat slechts een Spaanse bestemming en het is niet de meest toeristische die er te vinden is in Spanje.  

National Geographic heeft de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz op de top 25 lijst voor beste bestemmingen om te bezoeken in 2021 geplaatst. Dat is natuurlijk best verrassend want het is niet de meest bekende toeristische stad van Spanje. Maar in eigen land weet men waarom Vitoria-Gasteiz op de ‘Best of’ lijst staat want de Baskische hoofdstad heeft de inwoners en bezoekers veel te bieden.

Het internationale magazine omschrijft de stad als de plaats voor Jazz en legendes in de Baskische culturele hoofdstad. In 2012 kreeg Vitoria-Gasteiz al de titel als Europese Groene Hoofdstad en dat is terecht omdat de gemeente er alles aan doet om de stad zo groen mogelijk te maken.

Vitoria, ook bekend onder de Baskische naam Gasteiz, was historisch gezien een commercieel en cultureel kruispunt vanwege de uitstekende ligging op de kortste route die het middeleeuwse koninkrijk Castilië met Noord-Europa verbond. Nu is Vitoria-Gasteiz een bruisende, culturele en moderne hoofdstad van País Vasco ofwel Baskenland waar andere steden zoals Bilbao en San Sebastian internationaal veel bekender zijn.

Een wandeling of fietstocht (want Vitoria-Gasteiz staat bekend als een van de beste fietssteden van Spanje) door het centrum van de stad brengt je langs de Plaza del Machete of het Plaza de la Virgen Blanca pleinen en de San Miguel kerk of de Santa Maria kathedraal. Maar bezoek ook het Archeologische museum of het Fine Art museum en het Museo de Armeria.

National Geographic kaart ook de Jazzmuziek en het Vitoria-Gasteiz Jazz Festival aan want de Baskische stad leeft en ademt Jazz waardoor al veel internationale en nationale Jazzmuzikanten Vitoria-Gasteiz hebben bezocht.

En vergeet natuurlijk niet de Baskische gastronomie met de vele pintxos bars en fantastische restaurants. Wellicht moet de bezoeker nog even wachten tot het weer mogelijk is om van al het moois te genieten in Vitoria-Gasteiz maar de reizigers kunnen alvast hun post-pandemie wensenlijstje gaan voorbereiden van plaatsen in Spanje die bezocht moeten worden na de pandemie.

Meer over Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Baskenland en van de provincie Álava. (De grootste stad van Baskenland is echter Bilbao, tevens het culturele en financiële centrum van de regio.) De stad heeft ruim 229.000 inwoners en is daarmee de op een na grootste stad van Baskenland. De huidige naam van de stad is een samenvoeging van de Spaanse en de Baskische naam. Sinds 1983 wordt de dubbele vorm in beide talen officieel gebruikt. In de volksmond gebruikt men een van beide namen.

Vitoria-Gasteiz werd in 1181 gesticht door Sancho VI van Navarra. In 1200 werd de stad veroverd door Castilië en in 1431 werd zij tot stad verheven. In 1813 versloeg de hertog van Wellington hier een Frans leger waardoor de Franse bezetting van Spanje beëindigd werd. In het centrum van de stad staat het Monumento a la Independencia, dat herinnert aan deze veldslag.

Vitoria-Gasteiz is een belangrijk industrieel centrum. Het heeft de op een na hoogste levensstandaard van Spanje, en is tevens (statistisch) de groenste stad van Europa vanwege de vele parken, lanen en groene zones.

Opmerkelijk in Vitoria zijn de vele culturele centra die de stad rijk is. De culturele centra, die volledig gesubsidieerde cursussen en opleidingen voor de Vitorianen verzorgen, zijn uniek in Baskenland. Tevens hebben toeristen die naar Vitoria komen de mogelijkheid gratis een fiets te huren of een museum te bezoeken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.