Search
menu
Search

Aantal moorden door gendergeweld met 29 procent afgenomen in Spanje

Aantal moorden door gendergeweld met 29 procent afgenomen in Spanje
Beeld: via canva.com

Aantal moorden door gendergeweld met 29 procent afgenomen in Spanje

De daling van het aantal moorden door geweld tegen vrouwen in Spanje in de afgelopen 20 jaar is een positieve ontwikkeling, maar er is nog steeds veel werk te doen. In 2022 werden nog steeds 50 vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner, en in het lopende jaar 2023 is het aantal al opgelopen tot 52.

Het ‘Sistema de Seguimiento Integral en los casos de Violencia de Género’ (VioGén-systeem) analyseert systematisch de gegevens over moorden om de risicofactoren, patronen en triggers ervan beter te begrijpen, om strategieën te ontwerpen die de strijd tegen dit misdrijf tegen vrouwen kunnen verbeteren.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat in 2003 er een totaal van 71 gewelddadige moorden op vrouwen geregistreerd werden, terwijl er in 2022 50 moorden werden geregistreerd, wat een daling van 29,6% betekent. In het lopende jaar 2023 is het aantal vermoorde vrouwen alweer opgelopen tot 52.

De Spaanse overheid heeft in de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te verbeteren. Deze maatregelen hebben een positieve impact gehad, maar er zijn nog steeds veel uitdagingen. Een belangrijke uitdaging is het bestrijden van de maatschappelijke acceptatie van geweld tegen vrouwen. 

In Spanje is er nog steeds een sterke cultuur van machismo, die het geweld tegen vrouwen legitimeert. Om deze uitdaging aan te gaan is het belangrijk om bewustzijn te creëren over het probleem van geweld tegen vrouwen en om de maatschappelijke acceptatie van dit geweld te bestrijden.

Een andere uitdaging is het verbeteren van de hulpverlening aan slachtoffers van geweld tegen vrouwen. In Spanje zijn er veel voorzieningen voor slachtoffers van geweld tegen vrouwen, maar deze voorzieningen zijn niet altijd voldoende. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle slachtoffers van geweld tegen vrouwen toegang hebben tot de hulp die zij nodig hebben.

De Spaanse overheid heeft zich tot doel gesteld om het aantal moorden door geweld tegen vrouwen tegen 2030 te halveren. Om dit doel te bereiken is het belangrijk om de maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen voort te zetten en om nieuwe maatregelen te nemen om de maatschappelijke acceptatie van geweld tegen vrouwen te bestrijden en de hulpverlening aan slachtoffers van geweld tegen vrouwen te verbeteren.

Ga naar de inhoud