Search
menu
Search

Pacten tussen PSOE en Catalaanse partijen slecht voor politiek klimaat

Pacten tussen PSOE en Catalaanse partijen slecht voor politiek klimaat
Beeld: via canva.com

Pacten tussen PSOE en Catalaanse partijen slecht voor politiek klimaat

De Spaanse politiek is de afgelopen jaren gekenmerkt door verdeeldheid en spanning, voornamelijk als gevolg van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. In een poging om een stabiele regering te vormen, heeft de socialistische partij PSOE pacten gesloten met de onafhankelijkheidspartijen ERC en Junts. Echter, deze pacten hebben voor veel controverse gezorgd en volgens een recente enquête ziet het merendeel van de Spaanse bevolking deze pacten als schadelijk voor het politieke klimaat in het land.

Een van de grootste zorgen van de Spaanse bevolking is dat de pacten tussen PSOE en de onafhankelijkheidsbeweging zullen leiden tot een ander illegaal referendum, vergelijkbaar met het referendum dat in 2017 werd gehouden en uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. 

Volgens de enquête uitgevoerd de krant 20minutos, denkt 70,4% van de Spanjaarden dat deze pacten de situatie alleen maar zullen verergeren. Deze mening wordt gedeeld door zowel rechtse als linkse kiezers, waarbij 90% van de PP- en Vox-kiezers en 53% van de PSOE- en Unidas Podemos-kiezers geloven dat deze pacten een negatieve invloed zullen hebben op het politieke klimaat in Spanje.

Een van de belangrijkste punten van zorg is de mogelijke amnestie die de onafhankelijkheidspartijen eisen als onderdeel van de pacten. Dit zou betekenen dat de politici die veroordeeld zijn voor hun rol in het illegale referendum en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring, vrijgelaten zouden worden. 

Volgens de enquête gelooft slechts 19,1% van de respondenten dat de pacten tussen PSOE en de Catalaanse partijen ERC en Junts de spanningen in Catalonië zullen verminderen. De meerderheid van de Spaanse bevolking is van mening dat deze amnestie geen oplossing biedt voor de Catalaanse kwestie en dat de onafhankelijkheidspartijen uiteindelijk opnieuw zullen proberen om een illegaal referendum te organiseren.

De pacten tussen PSOE en de onafhankelijkheidspartijen hebben ook geleid tot sterke reacties van rechtse partijen zoals PP en Vox. Deze partijen zien deze pacten als een verraad aan de Spaanse grondwet en beschuldigen PSOE ervan toe te geven aan de eisen van de onafhankelijkheidsbeweging. Volgens de enquête is meer dan 90% van de PP- en Vox-kiezers van mening dat deze pacten een negatieve invloed zullen hebben op het politieke klimaat in Spanje. Dit heeft geleid tot een verdere polarisatie van de Spaanse politiek en zal waarschijnlijk leiden tot meer verdeeldheid en spanningen in de toekomst.

Ga naar de inhoud