Spanjaarden zien Nederland als een ideaal land

Spanjaarden zien Nederland als ideaal land
Beeld: 123rf

Spanjaarden zien Nederland als een ideaal land

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spanjaarden idealiseren Nederland en zien het land als een “paradijs” en als een modern land met een “perfecte” levensstandaard. De Nederlanders zien Spanje echter als een arme staat en beschouwen het land als conservatief. Dat blijkt uit een onderzoek van het Real Instituto Elcano.

Deze mening van de inwoners in beide landen moet echter met een korrel zout bekeken worden want terwijl 78% van de Nederlanders wel eens of meerdere keren in Spanje is geweest, is slechts een derde van de Spanjaarden ooit in Nederland geweest en weet men niet zo goed hoe het in het land er aan toe gaat.

Aan het onderzoek van het Instituto Cervantes in Utrecht dat ter ere van de 450e herdenking van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) gehouden werd, deden 400 Nederlanders en 1.600 Spanjaarden mee, een goede verhouding van aantallen gezien de omvang van beide landen.

80-jarige Oorlog

Na de Tachtigjarige Oorlog slaagden de Nederlanders erin om zich los te wrikken uit de klauwen van de Spaanse overheersing van Felipe II en zich onafhankelijk te verklaren. De Spanjaarden weten maar weinig van deze oorlog en menen dat de Nederlanders en Spanjaarden nooit vijanden geweest zijn en dat er nooit een oorlog heeft plaatsgevonden.

Spanje Vs Nederland

Het onderzoek heeft de titel “percepciones mutuas: España y Holanda” waarin te lezen valt dat de Spanjaarden Nederland als een soort van paradijs zien. Een schoon, georganiseerd en rijk land met een hoge welvaart. Over het algemeen meent men in Spanje dat Nederland als land veel beter is dan Spanje, met name wat betreft de economie, democratie en de levensstandaard.

Nederland Vs Spanje

Terwijl de Spanjaarden Nederland idealiseren, zien de Nederlanders Spanje als een religieus en conservatief land maar vindt men niet dat de Kerk zo’n grote rol meer speelt in het dagelijkse leven en de politiek in Spanje. Daarnaast zien de Nederlanders niet dat Spanje een rijk land is en het land meer als arm omschrijven.

Spanje Vs Spanje

Als aan de Spanjaarden gevraagd wordt om kritiek op hun eigen land te geven dan blijkt dat er een groot probleem vis wat betreft de eigenwaarde. Volgens velen is dat een direct gevolg van de economische crisis die het vertrouwen van de Spanjaarden flink heeft geschaad.

Spanje is een van de weinige Europese landen waar de burgers zichzelf en hun land slechter waarderen dan andere landen. Dat wil zeggen dat 7 van de 10 Spanjaarden zichzelf en hun land een lage beoordeling geven terwijl dat in andere landen 5 van de 10 is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.