Spanjaarden zien Nederland als een ideaal land

Spanjaarden zien Nederland als ideaal land
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spanjaarden idealiseren Nederland en zien het land als een “paradijs” en als een modern land met een “perfecte” levensstandaard. De Nederlanders zien Spanje echter als een arme staat en beschouwen het land als conservatief. Dat blijkt uit een onderzoek van het Real Instituto Elcano.

Deze mening van de inwoners in beide landen moet echter met een korrel zout bekeken worden want terwijl 78% van de Nederlanders wel eens of meerdere keren in Spanje is geweest, is slechts een derde van de Spanjaarden ooit in Nederland geweest en weet men niet zo goed hoe het in het land er aan toe gaat.

Aan het onderzoek van het Instituto Cervantes in Utrecht dat ter ere van de 450e herdenking van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) gehouden werd, deden 400 Nederlanders en 1.600 Spanjaarden mee, een goede verhouding van aantallen gezien de omvang van beide landen.

80-jarige Oorlog

Na de Tachtigjarige Oorlog slaagden de Nederlanders erin om zich los te wrikken uit de klauwen van de Spaanse overheersing van Felipe II en zich onafhankelijk te verklaren. De Spanjaarden weten maar weinig van deze oorlog en menen dat de Nederlanders en Spanjaarden nooit vijanden geweest zijn en dat er nooit een oorlog heeft plaatsgevonden.

Spanje Vs Nederland

Het onderzoek heeft de titel “percepciones mutuas: España y Holanda” waarin te lezen valt dat de Spanjaarden Nederland als een soort van paradijs zien. Een schoon, georganiseerd en rijk land met een hoge welvaart. Over het algemeen meent men in Spanje dat Nederland als land veel beter is dan Spanje, met name wat betreft de economie, democratie en de levensstandaard.

Nederland Vs Spanje

Terwijl de Spanjaarden Nederland idealiseren, zien de Nederlanders Spanje als een religieus en conservatief land maar vindt men niet dat de Kerk zo’n grote rol meer speelt in het dagelijkse leven en de politiek in Spanje. Daarnaast zien de Nederlanders niet dat Spanje een rijk land is en het land meer als arm omschrijven.

Spanje Vs Spanje

Als aan de Spanjaarden gevraagd wordt om kritiek op hun eigen land te geven dan blijkt dat er een groot probleem vis wat betreft de eigenwaarde. Volgens velen is dat een direct gevolg van de economische crisis die het vertrouwen van de Spanjaarden flink heeft geschaad.

Spanje is een van de weinige Europese landen waar de burgers zichzelf en hun land slechter waarderen dan andere landen. Dat wil zeggen dat 7 van de 10 Spanjaarden zichzelf en hun land een lage beoordeling geven terwijl dat in andere landen 5 van de 10 is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

19
Reageer op dit artikel

15 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ger

Als je niet wil hebben wat andere hebben dan ben je een rijk mens, want dan bezit je tevredenheid. Groeten en het beste voor iedereen. Ger.

Coosje van Veen

Heb een tijdje in Andalusie gewoond. Ik vind de Spanjaarden een spontaan volk maar wat maken ze overal een herrie!! Net alsof ze denken dat iedereen doof is……………zulke harde schelle stemmen. Laten ze eens gaan mediteren. Rust zoeken………………….Ook overal harde muziek. Gelukkig mag dat nu niet meer…..
Vriendelijke groet.
C.van Veen

Ineke

Ik denk dat als je daar zo’n last van hebt je lekker in nederland moet blijven want wie zijn wij dan om te zeggen wat ze wel en niet mogen in hun eigen land. Spanjaarden zijn fantastische lieve behulpzame mensen en mijn hart ligt hier in Spanje. Laat ze maar lekker hard praten en muziek spelen want ach daar kunnen de nederlanders enz ook wat van hoor.

scheveneels_chris@hotmail.com

hmm… ik was grens arbeider in Nederland ben al enkele jaren met pensioen,Ald levens duurde stijgt kan heb ik meer uitkering …Ja in Belgie… maar in Nederland noppens nul komma nul.al 10 jaar lang hetzelfde bedrag .en dan beweren dat ze een van de beste pensioen stelsel hebben in de wereld ….wat een grap is dat,,

jcvandewynckele@proximus.be

Hoe kunnen Spanjaarden zich een opinie maken over Nederlanders? Als ze iemand ja horen zeggen danken ze dat het Duitsers zijn.
Veel Spanjaarden denken ook dat het eten in Spanje veel beter is dan in België. Dus….

Anoniem

Het gaat hier over een ‘onderzoek’ en zoals gewoonlijk zouden we eigenlijk eerst moeten weten hoe en waar dat werd uitgevoerd en wat men ermee wil bereiken. Holland zou dus een paradijs zijn, maar Spanje een armoedig land. Misschien, maar waarom verlaten zoveel Hollanders hun paradijs om tussen de armoede te gaan leven en waarom maken zo weinig arme Spanjaarden gebruik van de mogelijkheid om in een paradijs te gaan wonen ? Het lijkt er op dat dit onderzoek hier in Spanje op straat is gevoerd onder rijke gepensioneerde Hollanders en jonge werkloze Spanjaarden. Gezien de negatieve reactie van de… Lees verder »

Piet

Als je niets hebt is Nederland het paradijs. Voor de armste en kansloze mensen wordt alles betaald en geregeld. Criminaliteit wordt nauwelijks aangepakt. Als je een baan hebt en wat meer te besteden hebt is het minder fijn. Dan betaal je zo € 1000,- huur in de maand en dan reken ik geen vaste lasten mee en dan nog eens gemiddeld 25 jaar op de wachtlijst voor een huurhuis. Afhankelijk waar je wilt wonen. Wij gaan binnenkort in Spanje wonen. We komen en niet om rijk te worden of voor een topbaan en we denken het er dan beter te… Lees verder »

Anoniem

Wazige regelgeving 10
Garantie wat niks voorsteld in Spanje 10
Kwaliteit van bouwen 2
Burocratie 10
Een ander de schuld geven en de fout niet bij je zelf zoeken 10
Het weglopen als het te moeilijk word 10
Het korte termijn gedachte met geld verdienen 10
Zo zijn er nog meer dingen op te noemen
Als de Spanjaard dit allemaal zou veranderen dan wonen en hebben ze een prachtig land waarin zij zelf ook meer te besteden hebben.

Rene

Ik moet de bovenstaande reactor gekühlt geven. Als je hier met pensioen bent of een paar keer per jaar naar het huís komt, is alles goed. Maar als je hier een bedrijf hebt en je komt in unbesiedelt Problemen dan dat je Landkind, niet terugbetalen can huurborg is ons al drei keer gebeurd en om een bedrijf okp te starten ga er maar san. Stan, het is een mooi Land en een prima klimaat maar af en Tor is het een onderontwikkeld Land

Son

Heuuu
Ze moesten eens weten
Verre van ideaal
Vroeger misschien wel

Rob

Ja wat? Spanje of NL?

Son

Nederland ☺
De stelling is “Spanjaarden zien Nederland als een ideaal land “

Anoniem

Arie Ik snap het prima Er is in Nederland meer welvaart . Het probleem begint al bij het onderwijs Hier zit iedereen op hetzelfde niveau op lagere school en instituut. Als je het niet kan volgen leg je eraf en ben je gedoemd om in de tuin te gaan werken of sinaasappels.te plukken . De Spanjaard heeft meestal ook geen goed woord over voor zijn werkgever terwijl deze wel zijn salaris moet betalen. Het is een visuele cirkel zij schelden en leveren niet het werk wat ze moeten doen en de baas denkt voor jou 10 andere . In Nederland… Lees verder »

Anoniem

Arie Ik snap het prima Er is in Nederland meer welvaart . Het probleem begint al bij het onderwijs Hier zit iedereen op hetzelfde niveau op lagere school en instituut. Als je het niet kan volgen leg je eraf en ben je gedoemd om in de tuin te gaan werken of sinaasappels.te plukken . De Spanjaard heeft meestal ook geen goed woord over voor zijn werkgever terwijl deze wel zijn salaris moet betalen. Het is een visuele cirkel zij schelden en leveren niet het werk wat ze moeten doen en de baas denkt voor jou 10 andere . In Nederland… Lees verder »

comswkl22@hotmail.nl

Hoi ik persoonlijk vind Spanje een mooi land woon in een Spaans dorpje mensen zijn er niet rijk maar wel rijk in kinderen die spelen en geen mobieltjes in handen hebben mij geeft dit een gevoel van 50 jaar terug heerlijk iedereen kan elkaar en groet elkaar in Nederland kunnen de meeste hun buurmensen niet dat is triest

F. van oostveen

De reden kan best zijn dat in Spanje toch de geest van Franco nog rondwaart. Dat Spanjaarden een negatief volk zijn in vergelijking met Nederland waag ik te betwijfelen. Nergens wordt zoveel geklaagd als in Nederland, je zou het een nationale sport kunnen noemen. Dat alles in Nederland zo perfect is kan ik als rechtgeaarde klagende Nederlander dan ook ontkennen.

Anton

De reden waarom Spanjaarden dat vinden is duidelijk, verklaart ook gelijk waarom de meeste immigranten doorreizen naar Nederland en niet blijven hangen in het zonnige zuiden. Het zal niet lang meer duren of het paradijs wordt de hel wat het feitelijk al is voor werkend Nederland. Lasten vliegen omhoog om het imago van paradijs op te houden.

Fran

De lage eigenwaarde van de Spanjaarden is een veel ouder probleem. Het is ook een merkwaardig probleem. Ik denk dat die ontstaan is tijdens de dictatuur van Franco en de schaamte die mensen daarover voelden. Plus het feit dat Spanje toen zo geïsoleerd was en de mensen het idee hadden dat in de rest van Europa alles en iedereen perfect was. Maar dat dit idee nu nog zo hardnekkig blijft hangen zou verklaard kunnen worden door te stellen dat Spanjaarden een negatief volk is dat zich alleen op de slechte dingen concentreert en de goede negeert. Ik zou hen twee… Lees verder »

Nico

Zo zie je maar dat mensen hun eigen land nooit echt objectied bekijken. De jwaliteit van leven is echt hoger in Spanje dan in Nederland. Het land is niet arm. De rechtszekerheid in Spanje daarentegen is veel lager dan in Nederland. Mijn spaanse vrouw is al twee srukken grond kwijtgerakkt omdat het kadaster de titulatuur veranderde zondser dat zij had verkocht, en zonder haar toestemming. Dat accepteert men in Spanje.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.