Steeds minder jagers in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Steeds minder jagers in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal jagers dat geregistreerd staat bij de nationale vereniging van jagers in Spanje is de laatste jaren kleiner geworden. De afgelopen tien jaar heeft de jacht in Spanje meer dan 90.000 jagers verloren nadat zij hun geweren in de kast hebben gehangen om deze niet meer tevoorschijn te halen.

Er zijn volgens de Federación Española de Caza diverse redenen voor de daling van het aantal jagers in Spanje. Zo neemt de vergrijzing onder de jagers toen en komt er geen “nieuw bloed” bij omdat veel jongeren niets zien in de jacht of simpelweg geen zin hebben om de familietraditie voort te zetten.

Daarnaast wordt het steeds moeilijker gemaakt om aan een wapenvergunning te komen in Spanje en zijn de eisen veel strenger geworden de afgelopen tien jaar. Ook is er een afname van in het wild levende dieren waardoor de jacht minder aantrekkelijk is geworden en komen er steeds meer verboden bij op het afschieten van bepaalde diersoorten.

Ondanks dat de conservatieve Partido Popular (PP) en de extreemrechtse partij VOX de jacht een warm hart toejuigen en deze zelfs per wet nog beter willen beschermen, is het aantal jagers in Spanje flink afgenomen. Tussen 2006 en 2016 is het aantal jagers gedaald met 156.44 personen van 983.321 naar 826.777 jagers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De omstreden wereld van het jachttoerisme in Spanje[/su_note]

Volgens diverse gegevens genereert de jacht in Spanje een omzet van 6 miljard euro en is de jacht voor bijna 190.000 inwoners. Er zijn niet echt duidelijke onderzoeken naar de positieve effecten van de jacht in Spanje terwijl er wel bewezen is dat de jacht een negatief effect kan hebben op het plattelandstoerisme (turismo rural) en de sport omdat het gevaarlijk kan zijn om te wandelen, fietsen of sporten op plaatsen waar gesport wordt.

Daarnaast zijn er stemmen die zeggen dat er meer dan 6 miljard euro aan zwart geld rondgaat in de jacht in Spanje. Ook zijn er steeds meer mensen die tegen de jacht zijn waaronder uiteraard de dierenactivisten.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.