Steeds minder jagers in Spanje

Steeds minder jagers in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal jagers dat geregistreerd staat bij de nationale vereniging van jagers in Spanje is de laatste jaren kleiner geworden. De afgelopen tien jaar heeft de jacht in Spanje meer dan 90.000 jagers verloren nadat zij hun geweren in de kast hebben gehangen om deze niet meer tevoorschijn te halen.

Er zijn volgens de Federación Española de Caza diverse redenen voor de daling van het aantal jagers in Spanje. Zo neemt de vergrijzing onder de jagers toen en komt er geen “nieuw bloed” bij omdat veel jongeren niets zien in de jacht of simpelweg geen zin hebben om de familietraditie voort te zetten.

Daarnaast wordt het steeds moeilijker gemaakt om aan een wapenvergunning te komen in Spanje en zijn de eisen veel strenger geworden de afgelopen tien jaar. Ook is er een afname van in het wild levende dieren waardoor de jacht minder aantrekkelijk is geworden en komen er steeds meer verboden bij op het afschieten van bepaalde diersoorten.

Ondanks dat de conservatieve Partido Popular (PP) en de extreemrechtse partij VOX de jacht een warm hart toejuigen en deze zelfs per wet nog beter willen beschermen, is het aantal jagers in Spanje flink afgenomen. Tussen 2006 en 2016 is het aantal jagers gedaald met 156.44 personen van 983.321 naar 826.777 jagers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De omstreden wereld van het jachttoerisme in Spanje[/su_note]

Volgens diverse gegevens genereert de jacht in Spanje een omzet van 6 miljard euro en is de jacht voor bijna 190.000 inwoners. Er zijn niet echt duidelijke onderzoeken naar de positieve effecten van de jacht in Spanje terwijl er wel bewezen is dat de jacht een negatief effect kan hebben op het plattelandstoerisme (turismo rural) en de sport omdat het gevaarlijk kan zijn om te wandelen, fietsen of sporten op plaatsen waar gesport wordt.

Daarnaast zijn er stemmen die zeggen dat er meer dan 6 miljard euro aan zwart geld rondgaat in de jacht in Spanje. Ook zijn er steeds meer mensen die tegen de jacht zijn waaronder uiteraard de dierenactivisten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

8
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Helen

Hier in Cadiz (Andalusië) is het aantal jagers gigantisch net als de Andalusische jachtkalender (zie: http://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/site/pcp/menuitem.9d966dbc2efbd8ac5f4619105510e1ca/?vgnextoid=e9e20b6842e84610VgnVCM100000341de50aRCRD&vgnextchannel=d80584f81ba5c210VgnVCM2000000624e50aRCRD&vgnextfmt=PCP&lr=lang_es#apartado89e20b6842e84610VgnVCM100000341de50a____ Het is één ding dat ik regelmatig het gevoel krijg dat ik in een gevechtszone woon maar wat veel erger is is dat vooral (migrerende) vogels en andere dieren verstoord worden. In 1 jaar heb ik zeker 10 konijnen, 4 bunzingen en 0 vossen en wilde zwijnen gezien… Het enige positive is dat er veel gebieden zijn waar niet op de Rode Patrijs gejaagd mag worden; hoe bizar dat die wel in minimale kooitjes in winkels te koop worden aangeboden. In zones waar een… Lees verder »

Michael Laauwen

Alle ophef over de jacht begrijp ik niet helemaal. Al deze mensen die hier over klagen hebben echt geen idee waar het over gaat. Deze mensen gaan pas klagen als ze een ongeluk krijgen door een overschot aan wild. Een zwijn van 100kilo of meer veroorzaakt met gemak een dodelijk ongeluk. Het is gewoon een vorm van regulering. Doordat het aantal zwijnen nog steeds toeneemt zie je dat steeds meer zwijnen de steden intrekken op zoek naar voedsel. Een vrouwtjes zwijn werpt per keer 5 tot 7 zwijntjes, als er niet gereguleerd wordt heb je binnen de kortste keren een… Lees verder »

Inge

Ik als vegan ben zeer zeker tegen de jacht, daarnaast hebben wij veel grond waaronder ook bos waar geen jager 1 poot in mag zetten. Jacht zorgt juist voor verkeersongelukken omdat de dieren opgejaagd worden en in blinde paniek de straten oprennen. Jacht houdt zichzelf in stand, niet voor niets worden de vrouwelijke dieren niet geschoten want deze moeten juist voor nakomelingen zorgen zodat er wel jaarlijks wat geschoten kan worden. Daarnaast wordt het genot van de jacht simpelweg beschreven in de pachtovereenkomsten en daar is geen woord Frans bij.

Wizza

Klinkt goed als er minder gejaagd wordt. 90.000 x plm ??? hoeveel dode dieren, is een enorm aantal. Zou er ook minder gestroopt worden? Positieve effecten zijn nooit onderzocht. Die kan ik hier gewoon direct melden. 0,0 niks. Het is alleen ellende. Hopelijk zet de trend door en komt er ooit een einde aan alle gruwelijkheden die we de dieren aandoen.

Hsl

Wij wonen rural en hebben regelmatig jachthonden op ons terrein en soms loopt zelfs de jager inclussief geweer zelf over ons terrein. Zo is twee weken geleden het jong van onze kat door twee jachthonden verscheurt. Gelukkig heb ik het zelf niet gezien, maar onze buurman wel en die was er helemaal naar van. Een goede anderhalve maand geleden moest ik mijn oude hondje (14 jaar) redden van een paar honden. Toen we de vier jagers (oude kerels) waarschuwde hun honden van ons terrein terug te roepen kregen wij weinig begrip. Er werd door één zelfs gedreigd met het gooien… Lees verder »

Freek

Beheerde jacht is geen enkel punt van discussie. maar sommige jagers slaan hier door.
Daarnaast is jacht zeker voor de PP en VOX een lucratieve politiek aangelegenheid. Er gaat jaarlijks veel miljoenen euro’s om in de jacht en dat willen zij niet graag missen.
Ik ben zeker niet tegen de jacht, maar respecteer de natuur en heb ontzag en respect voor de mensen die op de Campo wonen.

Berend

Als je wat rural leeft heb je ze bijna dagelijks “over de vloer”. Zeker in het weekend en op feestdagen. Soms vriendelijk met begrip maar vaak ook met discussie. Misschien wel aardig om eens kort een overzicht te hebben van wat mag en juist niet. Wat betekenen al die bordjes? Hoe ver van een woning mag er geschoten worden? 300, 500 en andere “meters” komen voorbij als het om schieten in de nabijheid van een woning oid betreft.

Joan

Ik merk er niets van… Kan al weken haast niet de bergen in ivm constante schoten, ook overdag?! Na de jacht zetten ze hu busje voor de kroeg, de honden zitten uren in te kleine hokken in de aanhanger en de buit wordt trots ten toon gesteld. Zijn vooral jongeren,..volgens mij vooral diegenen die nooit iets gepresteerd hebben en zo hun eigenwaarde proberen op te krikken!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.