Europese Commissie sleept Spanje voor de rechter om vermogensbelasting

Europese Commissie sleept Spanje voor de rechter om vermogensbelasting
Beeld: 123rf

MADRID – Spanje zal opnieuw te maken krijgen met het Europees Hof, dit keer vanwege de zogenaamde vermogensbelasting. Na diverse waarschuwingen heeft de Europese Commissie (EC) besloten Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te slepen vanwege de onevenredige sancties die het land geeft als men de bezittingen in het buitenland niet opgeeft. Het gaat in dit geval om de ‘declaración de bienes y derechos en el extranjero’ ofwel de vermogensbelasting of Model 720. 

‘Modelo 720’ is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 (meerderheidsregering PP) is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland. Dat geldt dan voor alle fiscale residenten (inwoners) van Spanje, waaronder dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen.

Europees Hof

Deze maandag heeft de EC de resultaten van het onderzoek gepubliceerd en heeft de Commissie aangegeven dat ze de Spaanse staat voor het Europees Hof sleept vanwege de onevenredige boetes die het systeem met zich meebrengt. Afgelopen zomer werd Spanje opnieuw gewaarschuwd en werd er gedreigd om de Spaanse staat voor de rechter te slepen maar deze maandag is het besluit genomen door de EC. 

“Hoewel de maatregelen van model 720 in principe toereikend kunnen zijn om de nagestreefde doelstellingen te bereiken, te weten preventie en bestrijding van belastingontwijking en fraude, zijn ze onevenredig.” Met deze woorden beschrijft de Europese Commissie het systeem waar het controversiële model 720 om draait.

De EC is Spanje al jaren aan het waarschuwen wat betreft deze vermogensbelasting en de daarbij horende hoge onevenredige hoge sancties. Volgens de Commissie maakt het model 720 in de huidige vorm inbreuk op het recht van vrije verkeer van personen, de vrijheid van het verlenen van diensten en het vrije verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie.

Informatief?

Weliswaar is het model 720 louter als informatief bedoeld, doet men dit echter niet dan kan het flink bestraft worden met minimumboetes van 10.000 euro tot 150% van de niet-aangegeven waarde van de buitenlandse activa. 

Geeft men de aangifte te laat op (na 31 maart elk jaar) of foutief en niet compleet ingevuld dan kan ook dat beboet worden met 1.500 euro of meer. Het is dus als buitenlandse resident met vermogen in een ander land belangrijk dat men het modelo 720 niet vergeet.

LEESTIP: Vermogensbelasting of modelo 720 als in Spanje woont

Sancties

Nadat model 720 in gebruik werd genomen in 2013 heeft dat meer dan 150 miljard euro aan goederen en rechten in het buitenland aan het licht gebracht. Volgens de laatste gegevens heeft de Spaanse belastingdienst (Hacienda) sinds de lancering van het informatieve model ongeveer 5.500 belastingbetalers gesanctioneerd. De meeste van hen in 2015 en voor het te laat verklaren van de buitenlandse bezittingen. 

Het definitieve oordeel over model 720 dat aangenomen wordt door de Hof van Justitie van de Europese Unie is van groot belang. In het geval dat het vaststelt dat model 720 in strijd is met het recht van de Europese Unie kan dat leiden tot nietigverklaring van eerder opgelegde sancties op basis van de huidige verordening. 

Toch zeggen specialisten en advocaten dat het terugvorderen van reeds betaalde sancties moeilijk is omdat de gedupeerden een nieuwe rechtszaak dienen te starten. Lopende zaken hebben meer kans op restitutie van de boetes of het nietig verklaren van een uitspraak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
ad

In België moet men dat ook aangeven, dat je een eigendom heeft in het buitenland, ook de andere Nationaliteiten ook als ze een eigendom hebben in hun land, zal in Nederland zal het waarschijnlijk ook zo zijn. Daar aan zie je wat stomme rechters zijn dat, heb je die twee oude vrouwen en man zien zitten in het Europees gerechtshof met de uitspraak van Puigdemont en consoorten, dus als je een misdaad begaat en je bent een Europese Parlementslid dan ben je onschendbaar ? Alleé vooruit waar gaan we naar toe , ik ga me ook laten lid maken dan… Lees verder »

Rob

Rustig aan Ad. Het gaat hier niet om een aangifte waarover je belasting betaalt, maar om een soort vooraangifte, die alleen informatief bedoeld is. Je hoeft niet eens alles op te geven, maar alleen gevraagde gegevens zoals, maar niet exclusief, bankrekeningen. Dat bestaat in Nederland niet, van België weet ik het niet. ,aar het is vooral te doen om de hoge boetes bij te late of onjuiste invulling. Die zijn disproportioneel en worden nu bij de rechter getafeld. Uw vergelijking met Bergpiek slaat daarom helemaal nergens op.

B Kamminga

Het is nog veel erger. Als de belastinginspecteur er in slaag dit te innen
krijgt hij TIEN PROCENT. Haciënda is een Spaanse Mafia.
Een aanslag MOET direct betaald worden. Zo Niet wordt de bankrekening leeggehaald en mag je een advocaat nemen om het aan te echten. Dit kan lang duren!
Als Haciënda verliest betalen ze niet! Moet weer een rechtszaak begonnen worden
Ook worden de kosten van de advocaat NIET vergoed.
Haciënda is een grof schandaal.
Het is hetzelfde veroordeeld te worden zonder verdediging zoals in elk ander beschaafd land mogelijk is.
Spaanse accountants, notarissen enz klagen steen en been maar Madrid doet er NIETS aan.

Rob

Model 720 is helemaal geen aangifte en er volgt dus GEEN aanslag. Als het gaat om de inhoud van dit artikel praat u totale onzin.

Anoniem

Maniana…..maniana………..

Anoniem

Een land werkt net als een winkel, geld moeten ze toch hebben en krijgen ze het niet van de ene zijde, dan maar van de andere. Misschien Via toekomstige belastingverhogingen?

Rob

Daar heeft u een punt. De belastingen zullen vrijwel zeker omhoog gaan. En ik denk helemaal zeker met Sánchez als premier.

Lucia

Dit is wel Erg Belangrijk, met een mega risico op Hoge Boetes…
Echt een beetje tè Absurd. !!
Hoop maar dat het Europees Hof ze terug fluit, vóór 31 /3/2020

maclaren0@gmail.com

Wanneer mogen we hier de uitslag van verwachten ?

Juan74

Over 20 jaar vrees ik.
De EU werkt langzaam, het Europese hof werkt langzaam en komt vaak met alleen maar halve uitspraken.
Dus juich maar niet te vroeg.

Rob

Snel zal het inderdaad niet gaan, maar 20 jaar is natuurlijk overdreven. Ik zit eerder aan 2 a 3 jaar te denken.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.