MADRID – Spanje zal opnieuw te maken krijgen met het Europees Hof, dit keer vanwege de zogenaamde vermogensbelasting. Na diverse waarschuwingen heeft de Europese Commissie (EC) besloten Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te slepen vanwege de onevenredige sancties die het land geeft als men de bezittingen in het buitenland niet opgeeft. Het gaat in dit geval om de ‘declaración de bienes y derechos en el extranjero’ ofwel de vermogensbelasting of Model 720.
‘Modelo 720’ is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 (meerderheidsregering PP) is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland. Dat geldt dan voor alle fiscale residenten (inwoners) van Spanje, waaronder dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen.
Europees Hof
Deze maandag heeft de EC de resultaten van het onderzoek gepubliceerd en heeft de Commissie aangegeven dat ze de Spaanse staat voor het Europees Hof sleept vanwege de onevenredige boetes die het systeem met zich meebrengt. Afgelopen zomer werd Spanje opnieuw gewaarschuwd en werd er gedreigd om de Spaanse staat voor de rechter te slepen maar deze maandag is het besluit genomen door de EC.
“Hoewel de maatregelen van model 720 in principe toereikend kunnen zijn om de nagestreefde doelstellingen te bereiken, te weten preventie en bestrijding van belastingontwijking en fraude, zijn ze onevenredig.” Met deze woorden beschrijft de Europese Commissie het systeem waar het controversiële model 720 om draait.
De EC is Spanje al jaren aan het waarschuwen wat betreft deze vermogensbelasting en de daarbij horende hoge onevenredige hoge sancties. Volgens de Commissie maakt het model 720 in de huidige vorm inbreuk op het recht van vrije verkeer van personen, de vrijheid van het verlenen van diensten en het vrije verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie.
Informatief?
Weliswaar is het model 720 louter als informatief bedoeld, doet men dit echter niet dan kan het flink bestraft worden met minimumboetes van 10.000 euro tot 150% van de niet-aangegeven waarde van de buitenlandse activa.
Geeft men de aangifte te laat op (na 31 maart elk jaar) of foutief en niet compleet ingevuld dan kan ook dat beboet worden met 1.500 euro of meer. Het is dus als buitenlandse resident met vermogen in een ander land belangrijk dat men het modelo 720 niet vergeet.
LEESTIP: Vermogensbelasting of modelo 720 als in Spanje woont
Sancties
Nadat model 720 in gebruik werd genomen in 2013 heeft dat meer dan 150 miljard euro aan goederen en rechten in het buitenland aan het licht gebracht. Volgens de laatste gegevens heeft de Spaanse belastingdienst (Hacienda) sinds de lancering van het informatieve model ongeveer 5.500 belastingbetalers gesanctioneerd. De meeste van hen in 2015 en voor het te laat verklaren van de buitenlandse bezittingen.
Het definitieve oordeel over model 720 dat aangenomen wordt door de Hof van Justitie van de Europese Unie is van groot belang. In het geval dat het vaststelt dat model 720 in strijd is met het recht van de Europese Unie kan dat leiden tot nietigverklaring van eerder opgelegde sancties op basis van de huidige verordening.
Toch zeggen specialisten en advocaten dat het terugvorderen van reeds betaalde sancties moeilijk is omdat de gedupeerden een nieuwe rechtszaak dienen te starten. Lopende zaken hebben meer kans op restitutie van de boetes of het nietig verklaren van een uitspraak.