Spanje is Selfie-land met gemiddeld 728 ‘selfis’ per persoon

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje is Selfie-land met gemiddeld 728 ‘selfis’ per persoon

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gemiddeld maakten de Spanjaarden per persoon 728 ‘selfis’ ofwel bijna 2 selfies per dag in 2019. Daarmee staat Spanje bovenaan de lijst van de Europese selfies landen. Dat blijkt uit een Europese enquête gehouden door de smartphone producent Honor. 85% van de Europeanen geeft toe selfies te maken en ook dat ze dit tegenwoordig veel meer dan doen jaren geleden.

‘España, el país de los selfis’ ofwel Spanje het land van de selfies want gemiddeld maakten de Spanjaarden 728 selfies in 2019. Spanje voert de lijst aan en wordt gevolgd door de Italianen met 718 selfies, Duitsers met 588 selfies, Fransen met 562 selfies, Nederlanders met 520 selfies per persoon per jaar en Britten met 468 selfies. Het gemiddelde in Europa is 597 selfies in 2019.

Spanje is ook de leider wat betreft de hashtag #NoFilter met 73% van de bevolking die daar aan meedoet door zichzelf te tonen ‘zonder filters’ om een zo’n authentieke foto te plaatsen op de sociale netwerken zoals Instagram, Facebook of Twitter. In Italië is dat 71% en in Frankrijk 68%.

De meest genomen selfies zijn met vrienden of familie en natuurlijk van een persoon zelf. De momenten die het meest worden vastgelegd zijn tijdens de work out of sporten, met huisdieren, gezellige en romantische momenten en vlak na het wakker worden. Wat opvalt in het onderzoek is dat de meeste Europese jongeren liever kiezen voor een selfie in de natuur dan in een discotheek.

Selfie is het populaire woord dat in Spanje ook wel selfi, autorretrato of selfy wordt genoemd. Maar wist je dat er nog andere woorden bestaan in plaats van selfie zoals:  

#Helfie

Een #helfie is een variant op een selfie maar waarbij de nadruk ligt op het haar. Veel bekendheden maken helfies om aan de fans en de wereld te laten zien dat ze een “nieuwe look” hebben en naar de kapper zijn geweest. Net zoals het woord #selfie is het woord #helfie ook door het woordenboek van Oxford opgenomen. De meeste mensen die helfies maken zijn bekendheden, sporters, zangers, acteurs, actrices maar ook gewone mensen zoals jij en ik kunnen en mogen een #helfie maken.

#Belfie

Dit is iets wat de normale mens niet zo snel zou doen maar een #belfie is hetzelfde als een selfie maar dan met de nadruk op de kont!. Dat wil zeggen, men maakt een foto van zichzelf maar dan niet alleen het hoofd maar het hele lichaam waarbij de nadruk op het achterwerk ligt. Dit soort foto’s wordt veel gedeeld door bekendheden die voor de spiegel foto’s van hun achterwerk maken om zo meer “likes” te krijgen en zelfs in de media te verschijnen. Heb jij al een #belfie gemaakt?

#Drelfie

Eigenlijk is een #drelfie hetzelfde als een selfie maar dan als men dronken is en de foto er dus vaak heel anders uitziet dan wanneer je nuchter bent (selfie met de dr van drunk). Om een #drelfie te bekijken moet je vaak snel zijn want deze worden geplaatst in een dronken bui maar vaak de dag erna weer weggehaald omdat men zich schaamt. De #drelfie is iets van de gewonde mens en bekendheden zul je niet zo snel een #drelfie zien maken, al zijn er wel gevallen bekend ?

#Usie

In de volksmond wordt ook wel eens een #welfie gezegd maar officieel heet het een #usie, een groepsfoto. Op deze foto’s is een #selfie te zien maar dan met 2 of meer personen. De bekendste #usie was die van presentatrice Ellen DeGeneres die bij de Oscaruitreiking van 2014 een groepsselfie (usie) maakte met vele bekendheden, iets dat op Twitter werd geplaatst en binnen 50 minuten door meer dan 1 miljoen mensen was gedeeld. Men noemde die foto toen een #selfie maar inmiddels is dat dus een #usie.

#Groufie

Een #groufie is eigenlijk hetzelfde als een #usie waarbij een groep mensen op de foto staat waarbij. Het is dus een #selfie in groepsverband waarbij een iemand de camera of telefoon vast heeft en een foto maakt – met behulp of niet van een selfiestick – van de hele groep.

#Bedstagram

De #bedstagram is speciaal voor de Instagrammers en wordt ook wel #morningselfie genoemd en is dus een #selfie van iemand die net wakker is geworden. De bekendste bedstagrams zijn gemaakt door bekendheden zoals Beyoncé, Miley Cyrus en ook de Spaanse Blanca Suárez die zo zichzelf aan de wereld laten zien zonder make-up op. Het doel van deze foto’s is dat men er zo natuurlijk mogelijk uitziet op de foto waarbij men ook gebruik maakt van de #NoFilter hashtag.

#Aftersex

De naam zegt het natuurlijk al. Vroeger werd er na een vrijpartij een sigaretje gerookt maar dat is tegenwoordig veranderd naar het nemen en delen van een foto met de hashtag/naam #aftersex. Geen idee waarom iemand graag een foto wil delen op het internet waarbij men laat zien dat men net sex heeft gehad maar het schijnt dus te gebeuren.

Ga naar de inhoud