281 kleine aardbevingen bij vulkaan op Canarische Eiland la Palma

281 kleine aardbevingen bij vulkaan op Canarische Eiland la Palma
Beeld: Visit la Palma

281 kleine aardbevingen bij vulkaan op Canarische Eiland la Palma

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Geen paniek, het Canarische Eiland la Palma is niet gezonken of er is niets ernstigs aan de hand maar de kranten in Spanje schrijven toch over de 281 kleine aardbevingen of aardschokken die hebben plaatsgevonden bij de vulkaan Cumbre Vieja. De honderden ‘terremotos’ werden door het Spaanse Geologische Instituut waargenomen tussen 21.26 uur woensdagavond en 7.01 uur donderdagochtend.

Vanwege het tijdstip zullen weinig inwoners van het Canarische Eiland La Palma iets gemerkt hebben van de maar liefst 281 aardbevingen. Deze hadden verschillende krachten tussen de 1,3 en 2,3 op de schaal van Richter en vonden plaats tussen de 20 en 30 km diepte, zowel onder het eiland als in zee.

Normaal gesproken zouden wij geen melding doen van deze aardbevingen omdat deze onder de 3 op de schaal van Richter liggen maar dit keer gaat het om 281 kleinere aardbevingen dus het is wel noemenswaardig. Later op donderdag vonden er nog meer aardbevingen plaats van 2,1 en 2,2 op de schaal van Richter zoals om 9.29 uur, 11.12 uur en 15.26 uur.

Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) zegt dat er geen reden tot paniek is aangezien er altijd aardbevingen worden waargenomen en dat deze geen enkel risico vormen. In hetzelfde gebied hebben de afgelopen maanden meerdere kleinere aardbevingen plaatsgevonden.

Op het Canarische Eiland La Palma zijn 13 meetstations van het IGN te vinden die in real-time de micro seismische activiteit volgen. Ook via INVOLCAN is de seismische activiteit bij de Canarische Eilanden te volgen.

bevingen 1
Beeld: IGN.es
Ga naar de inhoud