Diverse plaatsen in Noord Spanje zullen een ‘witte kerst’ hebben

Diverse plaatsen in Noord Spanje zullen een witte kerst hebben
Beeld: 123rf

Diverse plaatsen in Noord Spanje zullen een ‘witte kerst’ hebben

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is niet overal gebruikelijk in Spanje omdat de temperaturen aan de Middellandse Zeekust uiteraard niet hetzelfde zijn als die van de Atlantische Oceaankust of in de bergachtige gebieden maar er zijn plaatsen in Spanje waar dit jaar een witte kerst gevierd kan worden. Wist je dat volgens het Nederlandse KNMI en het Belgische KMI dat voor het laatst in 2010 in Nederland en België gebeurde?

In diverse regio’s in Spanje wordt het een koude, gladde, mistige of witte kerst zoals in het noorden van het land. Zo gaat het volgens de Spaanse weerdienst Aemet vanaf 800 meter hoogte sneeuwen in delen van de autonome regio’s Asturië, Cantabrië en Navarra en in de provincies Burgos, León en Palencia in Castilië en León, in de provincie Huesca in Aragón en in de provincie Lerida in Catalonië. Deze regio’s hebben voor 24 en 25 december dan ook een geel weeralarm gekregen, net zoals de provincie Tarragona maar dan vanwege hevige windstoten.

In Galicië in het noordwesten van Spanje zal het over het algemeen bewolkt en koud zijn maar wordt er geen sneeuw verwacht. Wel zal door de wind de zee erg wild zijn en moet men in Galicië rekening houden met hoge golven. Voor de rest van Spanje worden geen weer complicaties verwacht tijdens de kerstdagen. 

Voor zaterdag 26 december gelden oranje weeralarmen voor hevige wind en een wilde zee in de provincie Gerona in Catalonië, het Balearen eiland Menorca en het noorden van Mallorca. Er zijn ook gele weeralarmen afgegeven voor de rest van het eiland Mallorca en de kust van Almería, Granada en Cádiz voor hevige windstoten en een wilde zee. 

In de provincie Tarragona (Catalonië) en het binnenland van Castellón (Valencia regio) geldt dat er harde windvlagen worden verwacht terwijl er een geel weeralarm is afgegeven voor de provincie Albacete (Castilla-La Mancha) vanwege lage temperaturen. In de Pyreneeën van de provincie Lerida (Catalonië) en Huesca (Aragón) gelden gele weeralarmen vanwege de wind en mogelijk sneeuw met lage temperaturen tot -8 graden.

Witte kerst Nederland

Wist je dat Nederland slechts 8 keer sinds 1901 een witte kerst heeft gehad? Dat wil zeggen dat beide kerstdagen te maken hadden met sneeuw. Dat gebeurde voor het laatst in 2010 en het jaar daarvoor 2009 en daarvoor in 1981, 1964, 1950, 1940, 1938 en 1906. Volgens het KNMI kan er over een witte kerst gesproken worden als er beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. 

Witte kerst België

Terwijl de definitie van een witte kerst in Nederland betekent dat er dus op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek moet zijn is dat in België anders. In België wordt namelijk gesproken over een witte kerst als er op 25 december om 8 uur ‘s morgens minstens 1 cm sneeuw ligt en dat sneeuwdek moet gesloten zijn. In België wordt gesproken over 11 keer een witte kerst sinds 1900. Dat gebeurde voor het laatst in 2010 en daarvoor in 2009 maar ook in 1986, 1964, 1950, 1938, 1923, 1918, 1917, 1913 en 1906.

Ga naar de inhoud