Het Spaanse woord of zin van de dag (169)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (169)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Donderdag 24 december

El jueves 24 de diciembre 2020 2020
uitspraak: el gwebes beentikwatro de dicjembre (slissende c) dosmielbeente

Omdat herhaling altijd de sleutel tot succes is en dat is ook de reden waarom mijn unieke Spaanse lessen zo goed werken. Kleine korte makkelijk stapjes en GEEN verdwaal in grammatica. Alle leeftijden lukt het, het is een kwestie van doen. (www.supergoedspaansleren.nl)

Gente is enkelvoud. La gente – mens, maar betekent ook mensen, dus ook meervoud. Voor ons Nederlanders en Vlamingen natuurlijk heel raar.

  • La gente es mala – uitspraak: la gente (harde g) es mala – de mensen zijn slecht.
  • Qué mala gente – uitspraak: kè male gente (harde g) kan je ook tegen 1 persoon zeggen. – Wat een slecht persoon.

Vind je het moeilijk om gente te gebruiken dan kun je het ook veranderen in persona. Dat is altijd vrouwelijk, la persona. Ook als het een mannelijk figuur is.

  • Qué mala persona – uitspraak: kè mala persona – wat een slecht persoon
  • Qué malas personas – uitspraak: kè malas personas – wat een slechte personen.
Ga naar de inhoud