Kersttoespraak koning met 54% steun voor de monarchie in Spanje

Kersttoespraak koning met 54% steun voor de monarchie in Spanje
Beeld: Kersttoespraak 2019 / Casareal.es

Kersttoespraak koning met 54% steun voor de monarchie in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Traditiegetrouw zal ook de Spaanse koning Felipe VI op kerstavond (nochebuena) zijn televisietoespraak houden. Dit jaar is het echter een vreemd maar ook moeilijk jaar voor de koning en het Spaanse koningshuis na alle schandalen rondom zijn vader, de voormalige koning Juan Carlos, maar ook vanwege de pandemie. Felipe VI weet echter wel dat hij door meer dan de helft van het volk gesteund wordt, aldus de barometer van televisiekanaal La Sexta over de monarchie.

Felipe VI en het Spaanse koningshuis hebben niet het makkelijkste jaar achter de rug. De grote boosdoener is de voormalige koning Juan Carlos, vader van de huidige koning Felipe VI die niet alleen onderzocht wordt voor belastingfraude en het verduisteren van miljoenen euro’s maar ook omdat Don Juan Carlos besloot naar het buitenland te ‘vluchten’ of reizen in afwachting van mogelijke rechtszaken.

Het is niet bekend wat Felipe VI in zijn traditionele kersttoespraak (discurso de Navidad) zal zeggen deze donderdagavond 24 december om 21 uur maar de kans is klein dat hij iets of veel over de situatie van zijn vader zal zeggen. Maar al doet hij dat wel dan nog zal de toespraak door veel mensen bekritiseert worden. De Spaanse regering heeft de tekst van de toespraak al gezien en heeft deze als ‘realistisch’ omschreven.

Barometer

Maar Felipe VI weet in ieder geval wel dat volgens de barometer van La Sexta over de monarchie en het koningshuis, meer dan de helft van de inwoners van Spanje deze steunt. Stel dat er nu een referendum zou zijn over de monarchie in Spanje dan kiest 54,3% voor deze ‘monarquía’ terwijl 30,3% een ‘república’ ofwel een republiek steunt.

Wat opvalt is dat het aantal Spanjaarden dat de monarchie en het koningshuis steunt met 20% is toegenomen van de 34,3% in september naar 54,3% in december 2020. Daartegenover staat dat de verdedigers van een republiek en dus tegen het koningshuis zijn met 13,5% gedaald is van de 43,8% in september naar 30,3% in december.

In alle gevallen hebben we het over een hypothetisch referendum over de monarchie want dat is op dit moment volgens de grondwet niet mogelijk. Maar voor 67,1% van de ondervraagden hoeft dat ook niet want zij zijn tegen een referendum over de monarchie.

Politieke partijen 

Alleen de kiezers van de Spaanse coalitiepartij Unidas-Podemos steunen een referendum met een grote meerderheid van 88,7%. De keizers van de extreemrechtse partij VOX stemmen met 97,1% tegen een referendum terwijl dat percentage bij de kiezers van de Partido Popular (PP) 94,9% is en bij Ciudadanos (C’s) 87%. De meeste verdeeldheid is bij de regeringspartij PSOE te vinden waar 57,9% van de kiezers niet en 42,1% wel voor een referendum over de monarchie is.

Over de baskische en Catalaanse nationalistische partijen zoals PNV, BILDU of ERC en PDeCat zijn geen percentages bekend maar het merendeel zal tegen de monarchie zijn.

Ga naar de inhoud