Deze kerst wordt meer dan 900 miljoen kilo papier en karton gerecycled in Spanje

Deze kerst wordt meer dan 900 miljoen kilo papier en karton gerecycled in Spanje
Beeld: Canva

Deze kerst wordt meer dan 900 miljoen kilo papier en karton gerecycled in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Men verwacht dat het aantal papier en karton dat gerecycled wordt in december en januari ongeveer gelijk zal zijn aan dat van het pre-Covid jaar 2019, dat meldt ASPAPEL (Asociación Española de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón). We hebben het dan over het papier en karton dat onder andere verzameld wordt in de welbekende blauwe containers die in Spanje op straat staan.

De ASPAPEL spreekt over meer dan 900.000.000 kilo (900 miljoen) papier en karton, alleen in de maanden december en januari wat gelijk staat aan 20% van al het papier en karton dat per jaar wordt opgehaald en gerecycled in Spanje. We hebben het dan over het papier en karton dat op gemeente-niveau opgehaald wordt via de blauwe containers en het papier en karton, deur aan deur en dat industrieel gebruikt wordt.

Het is helaas heel normaal om rond de kerstdagen en Driekoningen veel dozen, papier en zakken vol met papier te zien in maar erger nog rond de blauwe containers die al snel overvol raken. Daarom wordt de ophaaldienst in praktisch heel Spanje verdubbeld om zo lege containers te hebben en minder afval op straat.

ASPAPEL herinnert de inwoners van Spanje eraan hoe men moet recyclen want de blauwe containers zijn niet voor al het papier en karton. Als het normaal karton en papier is kan dat gewoon in de blauwe containers (contenedores azules) gestopt worden. Daarbij wordt opgeroepen om dozen niet heel maar platgedrukt (plegar) in de blauwe containers te doen zodat er meer karton en papier in kan. Dozen van pizza’s (met vet) mogen niet in de papiercontainer maar moeten bij het normale huisafval (grijze containers).

In de blauwe container mag alleen papier en karton gestopt worden, dus niet papier en karton dat in plastic zakken zit of plastic of hout. Dat betekent dat om goed te kunnen recyclen het papier van het plastic/hout gescheiden moet worden. Probeer daarnaast drukke dagen te vermijden en laat het papier en karton nog even thuis staan om het op een later tijdstip naar de containers te brengen die dan leeg zijn.

Al het gebruikte papier en karton dat in Spanje wordt verzameld, wordt geconditioneerd in speciale verzamelplaatsen en naar de papierfabrieken gestuurd om het te recyclen en om te zetten in nieuw (gerecycled) papier en karton. Volgens ASPAPEL-gegevens is de Spaanse papierindustrie van plan om dit jaar (2021) meer dan 5.300.000.000 kilo (5,3 miljard) gebruikt papier te recyclen. 

Het recyclingpercentage (papier dat in papierfabrieken als grondstof wordt gerecycled ten opzichte van het totale verbruik van papier en karton) zal in 2021 meer dan 78% bedragen, wat Spanje als het op één na meest recyclerende land in de Europese Unie in volume maakt, alleen overtroffen voor Duitsland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.