Is het legaal om uit een Spaanse discotheek gezet te worden omdat je 65-plusser bent?

Is het legaal om uit een Spaanse discotheek gezet te worden omdat je 65-plusser bent?
Beeld: via canva.com

Is het legaal om uit een Spaanse discotheek gezet te worden omdat je 65-plusser bent?

Het is vrijdagavond en je hebt zin om lekker te dansen in de plaatselijke discotheek. Je betaalt netjes je entree en gaat vol enthousiasme naar binnen. Maar tot je verbazing word je na de ingang tegengehouden door de beveiliging. “Sorry mevrouw, u bent te oud om hier naar binnen te mogen.” Dit overkwam een groep vriendinnen tussen de 65 en 80 jaar oud in Alicante. Ze werden geweigerd bij een feestje in de discotheek omdat de organisatoren vonden dat ze te oud waren om te genieten van muziek en een paar uur dansen. Hoewel de situatie uiteindelijk is opgelost en de vrouwen de volgende dag wel naar binnen mochten, heeft de actie van de organisatoren voor veel ophef gezorgd. Daarom de vraag, is leeftijdsdiscriminatie in discotheken legaal?

Een groep vriendinnen tussen de 65 en 80 jaar oud besloot om een avondje uit te gaan in hun geliefde stad Alicante. Ze hadden kaartjes gekocht voor een feestje in een populaire discotheek en keken er erg naar uit. Maar bij aankomst werden ze door de beveiliging tegengehouden en verteld dat ze niet naar binnen mochten omdat ze te oud waren. De vrouwen waren geschokt en verontwaardigd, vooral omdat ze al betaald hadden voor hun entree. Ze voelden zich gediscrimineerd en vernederd door de organisatoren van het feestje.

Volgens Laura Sierra, een advocaat van Legálitas, hebben uitgaansgelegenheden het recht om mensen te weigeren op basis van hun leeftijd. Dit wordt het “recht van toegang” genoemd en is vastgelegd in de wet. Echter, als er geen leeftijdsgrens wordt aangegeven bij de ingang, kan dit als discriminerend worden beschouwd. In het geval van de groep vriendinnen in Alicante was er geen duidelijk bord of mededeling waarop stond dat er een maximumleeftijd was om naar binnen te mogen. Hierdoor was de actie van de organisatoren mogelijk in strijd met de wet.

In Spanje is leeftijdsdiscriminatie verboden volgens de ‘Ley integral para la Igualdad de trato y de no discriminación’. Dit betekent dat iedereen gelijk behandeld moet worden, ongeacht leeftijd. Discriminatie op basis van leeftijd is alleen toegestaan als er sprake is van een objectieve rechtvaardiging, zoals bij een minimumleeftijd voor alcoholconsumptie. In het geval van de discotheek in Alicante was er geen objectieve rechtvaardiging voor het weigeren van de groep vriendinnen. Ze waren niet dronken of agressief en hadden gewoon betaald voor hun entree. Hierdoor kan de actie van de organisatoren als leeftijdsdiscriminatie worden gezien.

Discotheken zijn vaak gericht op een jong publiek, maar dit betekent niet dat ouderen geen recht hebben om te genieten van een avondje uit. Sterker nog, het is juist belangrijk dat er diversiteit is in uitgaansgelegenheden. Ouderen moeten ook de mogelijkheid hebben om te dansen en plezier te maken zonder gediscrimineerd te worden op basis van hun leeftijd. Bovendien kunnen jongeren veel leren van de levenservaring en wijsheid van ouderen. Dit kan zorgen voor een positieve sfeer en een gezellige mix van generaties in de discotheek.

Het incident in Alicante heeft voor ophef gezorgd en heeft laten zien dat leeftijdsdiscriminatie nog steeds een probleem is in de Spaanse samenleving. Het is daarom belangrijk dat we ons bewust worden van deze problematiek en actie ondernemen om dit tegen te gaan. Dit geldt niet alleen voor uitgaansgelegenheden, maar ook voor andere situaties waarin ouderen gediscrimineerd kunnen worden, zoals bij sollicitaties of in de zorg. Door hier meer aandacht aan te besteden en elkaar bewust te maken van de gevolgen van leeftijdsdiscriminatie, kunnen we samen werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijk behandeld wordt.

Ga naar de inhoud