Search
menu
Search

Premier Pedro Sánchez 12.000 Spaanse militairen in het buitenland toe

Premier Pedro Sánchez 12.000 Spaanse militairen in het buitenland toe
Beeld: @sanchezcastejon / X

Premier Pedro Sánchez 12.000 Spaanse militairen in het buitenland toe

Pedro Sánchez, de huidige premier van Spanje, heeft op zondag zijn dankbaarheid uitgesproken aan de 12.054 militairen die momenteel gestationeerd zijn in het buitenland. Hij prees hun toewijding, professionaliteit en moed, met een speciale vermelding voor het Spaanse contingent dat actief is in het zuiden van Libanon, ondanks de aanhoudende conflicten in de regio.

In zijn traditionele kerstboodschap wenste de premier alle militairen die zich inzetten voor vredesmissies in landen als Libanon, Irak, Colombia, Bosnië, Turkije, Senegal, Mozambique, Somalië, Djibouti, Mali, Roemenië, Letland en Antarctica een fijne kerst toe.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, benadrukte Sánchez dat de professionaliteit, toewijding en moed van de Spaanse militairen een bron van trots en bewondering zijn voor de Spaanse samenleving. Daarom maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn dankbaarheid uit te spreken namens de hele Spaanse samenleving voor het werk dat ze verrichten ter bevordering van wereldwijde stabiliteit, vrede en de veiligheid van Spanje.

Als premier van Spanje is Pedro Sánchez ook de opperbevelhebber van de strijdkrachten. Hij heeft dus een belangrijke rol in het bepalen van het buitenlandse beleid en de inzet van militairen in het buitenland. Sinds zijn aantreden in juni 2018 heeft Sánchez zich ingezet voor een actieve rol van Spanje in internationale vredesmissies en heeft hij de aanwezigheid van Spaanse troepen in verschillende conflictgebieden vergroot.

Spaanse militairen in het buitenland

De Spaanse militairen die momenteel actief zijn in het buitenland maken deel uit van verschillende vredesmissies onder leiding van de Verenigde Naties, de NAVO of de Europese Unie. Hun taken variëren van humanitaire hulpverlening tot het handhaven van vrede en veiligheid in conflictgebieden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste missies waarbij Spaanse militairen betrokken zijn.

UNIFIL – Libanon

De United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) is een vredesmacht die sinds 1978 actief is in Libanon om de vrede en stabiliteit in het land te bewaren. Op dit moment zijn er ongeveer 600 Spaanse militairen gestationeerd in het zuiden van Libanon als onderdeel van deze missie. Hun taken omvatten het patrouilleren van het gebied, het monitoren van de wapenstilstand tussen Israël en Libanon en het bieden van humanitaire hulp aan de lokale bevolking.

Spanje is al sinds het begin van de missie in 1978 betrokken bij UNIFIL en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de vredesmacht. Momenteel is Spanje het op één na grootste contingent binnen UNIFIL, na Italië. Naast de militairen die gestationeerd zijn in Libanon, levert Spanje ook schepen en vliegtuigen voor de maritieme operaties van UNIFIL.

Operation Inherent Resolve – Irak

Operation Inherent Resolve (OIR) is een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die zich richt op het bestrijden van ISIS in Irak en Syrië. Spanje maakt deel uit van deze coalitie en heeft momenteel ongeveer 550 Spaanse militairen gestationeerd in Irak. Hun taken omvatten het trainen en adviseren van Iraakse veiligheidstroepen en het verlenen van logistieke steun.

EUFOR Althea – Bosnië en Herzegovina

EUFOR Althea is een vredesmacht onder leiding van de Europese Unie die sinds 2004 actief is in Bosnië en Herzegovina. Het doel van deze missie is het handhaven van stabiliteit en veiligheid in het land na de burgeroorlog in de jaren 90. Op dit moment zijn er ongeveer 600 Spaanse militairen gestationeerd in Bosnië en Herzegovina.

Waardering

De inzet van Spaanse militairen in het buitenland wordt niet alleen erkend door premier Pedro Sánchez, maar ook door de internationale gemeenschap. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de waardering die de Spaanse militairen hebben ontvangen voor hun werk in het buitenland.

NAVO-Medaille voor Kosovo

In 2019 ontvingen 600 Spaanse militairen die deelnamen aan de vredesmissie in Kosovo de NAVO-Medaille voor hun bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in het land. Deze medaille wordt uitgereikt aan militairen die minimaal 30 dagen actief zijn geweest in een NAVO-operatie.

Medaille voor Vredesmissies Verenigde Naties

In 2018 ontvingen 1500 Spaanse militairen die deelnamen aan verschillende vredesmissies van de Verenigde Naties de Medaille voor Vredesmissies van de VN. Deze medaille wordt uitgereikt aan militairen die minimaal 90 dagen actief zijn geweest in een VN-vredesmissie.

Medaille voor Vredesmissies Europese Unie

In 2017 ontvingen 600 Spaanse militairen die deelnamen aan de vredesmacht EUFOR Althea in Bosnië en Herzegovina de Medaille voor Vredesmissies van de Europese Unie. Deze medaille wordt uitgereikt aan militairen die minimaal 90 dagen actief zijn geweest in een EU-vredesmissie.

Ga naar de inhoud