Search
menu
Search

Heeft Spanje ook twee kerstdagen en hoe wordt de kerst gevierd in Spanje?

Heeft Spanje ook twee kerstdagen en hoe wordt de kerst gevierd in Spanje?
Beeld: AI-beeld / redactie

Heeft Spanje ook twee kerstdagen en hoe wordt de kerst gevierd in Spanje?

In Spanje viert men niet zoals in Nederland en België de eerste en tweede kerstdagen, maar heeft men slechts één kerstdag, op 25 december. Een van de belangrijkste kerstmomenten is echter de nochebuena op 24 december waarbij het diner de belangrijkste familieactiviteit is tijdens de kerstavond.

Gemakshalve wordt in Spanje gesproken van een Kerstmis tussen de nochebuena op 24 december en 6 januari met de Reyes Magos ofwel Driekoningen. Heel Spanje viert op 25 december kerstdag, waarbij niet gesproken wordt van eerste kerstdag, want in principe heeft Spanje maar één kerstdag.

Alleen in Catalonië viert men ook een aangepaste tweede kerstdag, te weten San Esteban, wat dus eigenlijk geen tweede kerstdag is, maar wel dat gevoel geeft.

Nochebuena

De nochebuena wordt gevierd op de avond van 24 december, de dag voor Navidad ofwel Kerstmis op 25 december. In Spanje wordt kerstavond meestal gevierd met de familie die tijdens het traditionele diner samenkomt.

Dat diner bestaat traditiegetrouw uit vis (marisco), ham en iberische vleesproducten (embutidos) en andere regionale specialiteiten. Vaak wordt het kerstdiner afgesloten met de Spaanse nougat (turrón) en Spaanse mousserende wijn (cava). Wat er precies gegeten wordt hangt ook af van de regio, want elke autonome regio heeft eigen regionale gerechten.

Navidad

Op kerstdag 25 december komt de familie vaak weer samen om de geboorte van Jezus te vieren. Als er tijdens kerstavond (nochebuena) cadeaus zijn gegeven dan zullen de kinderen deze op zaterdag gaan gebruiken.

Op kerstdag is de lunch weer een belangrijke traditie wanneer er opnieuw veel traditionele gerechten op tafel zullen staan die per regio verschillen.

Kerstperiode

Bij de kerstfestiviteiten wordt ook de nochevieja betrokken, het traditionele oud en nieuw feest op 31 december wanneer het nieuwe jaar wordt ingeluid met onder andere het eten van de 12 druiven, maar daar schrijven we over een paar dagen meer over.

Daarna heeft men nog 6 januari wat de Reyes Magos is ofwel Driekoningen, het feest waarbij de kinderen hun cadeaus ontvangen, zeg maar een verlaat Sinterklaas feestje (iets wat men overigens niet viert in Spanje)

Ga naar de inhoud