Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden

Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden
Beeld: 123rf

Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het lijkt zeer onwaarschijnlijk en in de praktijk onmogelijk maar toch heeft de gemeente van Barcelona tijdens de gemeenteraad afgelopen woensdag een motie aangenomen die door de partij Barcelona pel Canvi van Manuel Valls was aangeleverd. Valls wil dat Barcelona samen met Madrid de hoofdstad van Spanje wordt, een motie die werd aangenomen door de partijen Barcelona en Comú, PSC en Ciudadanos terwijl ERC niet stemde en JxCat tegen stemde.

In Barcelona wordt gesproken over een zogenaamde ‘cocapitalidad’ ofwel twee steden die samen de hoofdstad van Spanje vormen. In feite gaat het erom dat beide steden betere relaties met elkaar krijgen, meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van o.a. de veiligheid, het milieu, toeristische promotie en samen Spanje als merk moeten vertegenwoordigen.

Een tweestedige hoofdstad zou moeten zorgen voor een positieve impuls van Barcelona als tweede grote stad binnen Spanje. Daarnaast zouden de relaties tussen de hoofdstad van Spanje en de autonome hoofdstad van Catalonië beter moeten worden met een speciale commissie die reeds bestond maar sinds 2011 niet meer actief is.

De gemeente Barcelona heeft de motie van Valls dan wel aangenomen maar van andere kanten komen negatieve geluiden. Zo wil de regionale premier van Catalonië Quim Torra niets weten van een gemeenschappelijke hoofdstad van Spanje en ook zijn collega Isabel Díaz Ayuso van de Madrid regio ziet helemaal niets in het gewaagde plan van Valls en de gemeente Barcelona.

Madrid is de hoofdstad van heel Spanje met 3.223.334 inwoners terwijl Barcelona de autonome hoofdstad van Catalonië en tweede grootste stad van Spanje is met 1.620.343 inwoners.

Ga naar de inhoud