Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden

Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden
Beeld: 123rf

Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het lijkt zeer onwaarschijnlijk en in de praktijk onmogelijk maar toch heeft de gemeente van Barcelona tijdens de gemeenteraad afgelopen woensdag een motie aangenomen die door de partij Barcelona pel Canvi van Manuel Valls was aangeleverd. Valls wil dat Barcelona samen met Madrid de hoofdstad van Spanje wordt, een motie die werd aangenomen door de partijen Barcelona en Comú, PSC en Ciudadanos terwijl ERC niet stemde en JxCat tegen stemde.

In Barcelona wordt gesproken over een zogenaamde ‘cocapitalidad’ ofwel twee steden die samen de hoofdstad van Spanje vormen. In feite gaat het erom dat beide steden betere relaties met elkaar krijgen, meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van o.a. de veiligheid, het milieu, toeristische promotie en samen Spanje als merk moeten vertegenwoordigen.

Een tweestedige hoofdstad zou moeten zorgen voor een positieve impuls van Barcelona als tweede grote stad binnen Spanje. Daarnaast zouden de relaties tussen de hoofdstad van Spanje en de autonome hoofdstad van Catalonië beter moeten worden met een speciale commissie die reeds bestond maar sinds 2011 niet meer actief is.

De gemeente Barcelona heeft de motie van Valls dan wel aangenomen maar van andere kanten komen negatieve geluiden. Zo wil de regionale premier van Catalonië Quim Torra niets weten van een gemeenschappelijke hoofdstad van Spanje en ook zijn collega Isabel Díaz Ayuso van de Madrid regio ziet helemaal niets in het gewaagde plan van Valls en de gemeente Barcelona.

Madrid is de hoofdstad van heel Spanje met 3.223.334 inwoners terwijl Barcelona de autonome hoofdstad van Catalonië en tweede grootste stad van Spanje is met 1.620.343 inwoners.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.