Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden

Barcelona wil samen met Madrid hoofdstad van Spanje worden
Beeld: 123rf

BARCELONA – Het lijkt zeer onwaarschijnlijk en in de praktijk onmogelijk maar toch heeft de gemeente van Barcelona tijdens de gemeenteraad afgelopen woensdag een motie aangenomen die door de partij Barcelona pel Canvi van Manuel Valls was aangeleverd. Valls wil dat Barcelona samen met Madrid de hoofdstad van Spanje wordt, een motie die werd aangenomen door de partijen Barcelona en Comú, PSC en Ciudadanos terwijl ERC niet stemde en JxCat tegen stemde.

In Barcelona wordt gesproken over een zogenaamde ‘cocapitalidad’ ofwel twee steden die samen de hoofdstad van Spanje vormen. In feite gaat het erom dat beide steden betere relaties met elkaar krijgen, meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van o.a. de veiligheid, het milieu, toeristische promotie en samen Spanje als merk moeten vertegenwoordigen.

Een tweestedige hoofdstad zou moeten zorgen voor een positieve impuls van Barcelona als tweede grote stad binnen Spanje. Daarnaast zouden de relaties tussen de hoofdstad van Spanje en de autonome hoofdstad van Catalonië beter moeten worden met een speciale commissie die reeds bestond maar sinds 2011 niet meer actief is.

De gemeente Barcelona heeft de motie van Valls dan wel aangenomen maar van andere kanten komen negatieve geluiden. Zo wil de regionale premier van Catalonië Quim Torra niets weten van een gemeenschappelijke hoofdstad van Spanje en ook zijn collega Isabel Díaz Ayuso van de Madrid regio ziet helemaal niets in het gewaagde plan van Valls en de gemeente Barcelona.

Madrid is de hoofdstad van heel Spanje met 3.223.334 inwoners terwijl Barcelona de autonome hoofdstad van Catalonië en tweede grootste stad van Spanje is met 1.620.343 inwoners.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Martin

Ook hier is de politiek “knettergek”
Ik zou Valencia er óók bij betrekken.

Don Esteban

Een fusie tussen Ajax en Feijenoord is waarschijnlijker…….

Lou

Zie ik daar het woordje “coca” ?

Mike

Gekker moet het niet worden. Zouden ze politici niet beter eerst een IQ-test laten afleggen. Te lagen score = niet verkiesbaar. Het zou misschien veel tijd besparen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.