Eerste mogelijke coronavirus besmetting in Spanje

Eerste mogelijke coronavirus besmetting in Spanje
Beeld: 123rf

Eerste mogelijke coronavirus besmetting in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse autoriteiten raden de burgers aan niet naar China te reizen vanwege het coronavirus dat in plaatsen als Wuhan aanwezig is. Terwijl men in China vergaande maatregelen neemt zoals het in quarantaine plaatsen van maar liefst 40 miljoen inwoners en extra controles bij vliegvelden, havens etc. is men In Europa langzaam bezig met voorbereidingen. De eerste besmettingen in Frankrijk en een mogelijke besmetting in Spanje zijn echter een feit.

In het Baskenland is een vrouw die recent terugkeerde uit de Wuhan regio in China mogelijk besmet met het coronavirus. Ze ligt op dit moment geïsoleerd met een longontsteking in het ziekenhuis. Twee andere besmettingsgevallen in Barcelona, die vanuit China via Amsterdam naar Catalonië vlogen, zijn na onderzoek niet besmet met het coronavirus.

Voorlopig gaat het om een vermoedelijke besmetting maar of dat ook daadwerkelijk zo is moet een onderzoek in het laboratorium uitwijzen, aldus het Baskische ministerie van Volksgezondheid. Uit voorzorg en om eventuele besmettingen te voorkomen heeft men preventieve maatregelen genomen zoals isolatie van de patiënt en een onderzoek naar personen waarmee de vrouw in contact is geweest sinds haar terugkomst uit China.

Barcelona: negatief

De eerste twee vermoedelijke gevallen van coronavirus besmetting in Spanje bleken negatief te zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het ging om twee personen die onlangs uit Wuhan kwamen, net als de vrouw in Bizkaia. Na onderzoek is echter gebleken dat er geen besmetting met het coronavirus is. Een van de personen vloog via China naar Amsterdam om daarna door te vliegen naar Barcelona.

Controles Spanje?

In Spanje vinden er nog geen controles plaats op vliegvelden omdat de mogelijkheid van transmissie volgens het ministerie van Volksgezondheid gering is. Daarmee doet Spanje in feite wat andere landen in Europa ook doen want volgens de Europese autoriteiten is het vooralsnog een Chinees probleem.

Hoe dan ook, in Spanje is men voorbereid mocht het noodzakelijk zijn om controles uit te voeren. Daarnaast is men in ziekenhuizen ook voorbereid op mogelijke besmettingsgevallen.

Ga naar de inhoud