Klimatologische noodsituatie in Spanje met maatregelen in 145 steden

Klimatologische noodsituatie in Spanje met maatregelen in 145 steden
Beeld: 123rf

Klimatologische noodsituatie in Spanje met maatregelen in 145 steden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens de ministerraad afgelopen dinsdag de klimatologische noodsituatie voor Spanje afgekondigd. Dat komt precies op het moment dat er enorm veel problemen zijn wat betreft het noodweer en storm Gloria langs de Middellandse Zeekust en meer naar het binnenland. In het akkoord van de ministerraad staan een dertigtal maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan waardoor ook steden van meer dan 50.000 getroffen worden.

De regering eist dat Spaanse steden van meer dan 50.000 inwoners lage emissiezones gaan invoeren in de stijl van Madrid met ‘Madrid Central’ en Barcelona met ‘Zonas de Bajas Emisiones’. Het gaat in totaal om slechts 1,8% van alle gemeenten in Spanje maar het heeft wel een effect op 53% van de bevolking.

145 steden in Spanje moeten voor het jaar 2023 een eigen ‘Madrid Central’ of ‘Zonas de Bajas Emisiones’ hebben om de kwaliteit van de lucht die men in de steden inademt te verbeteren en de klimaatverandering te bestrijden.

De twee grootste steden Madrid en Barcelona hebben reeds maatregelen genomen die hebben aangetoond dat deze werken. De overige 143 steden zoals Málaga, Sevilla, Tarragona, Valencia, Alicante, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Zaragoza, Bilbao etc. moeten voor 2023 met soortgelijke lage emissiezones komen.

Naast de lage emissiezones in Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners komen er nog andere maatregelen zoals de ontkoling in heel Spanje (op lange termijn), maatregelen voor de landelijk gelegen gebieden om de biodiversiteit te beschermen, speciale aandacht op scholen voor het milieu en klimaatverandering etc.

El Confidencial
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.