Klimatologische noodsituatie in Spanje met maatregelen in 145 steden

Klimatologische noodsituatie in Spanje met maatregelen in 145 steden
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens de ministerraad afgelopen dinsdag de klimatologische noodsituatie voor Spanje afgekondigd. Dat komt precies op het moment dat er enorm veel problemen zijn wat betreft het noodweer en storm Gloria langs de Middellandse Zeekust en meer naar het binnenland. In het akkoord van de ministerraad staan een dertigtal maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan waardoor ook steden van meer dan 50.000 getroffen worden.

De regering eist dat Spaanse steden van meer dan 50.000 inwoners lage emissiezones gaan invoeren in de stijl van Madrid met ‘Madrid Central’ en Barcelona met ‘Zonas de Bajas Emisiones’. Het gaat in totaal om slechts 1,8% van alle gemeenten in Spanje maar het heeft wel een effect op 53% van de bevolking.

145 steden in Spanje moeten voor het jaar 2023 een eigen ‘Madrid Central’ of ‘Zonas de Bajas Emisiones’ hebben om de kwaliteit van de lucht die men in de steden inademt te verbeteren en de klimaatverandering te bestrijden.

De twee grootste steden Madrid en Barcelona hebben reeds maatregelen genomen die hebben aangetoond dat deze werken. De overige 143 steden zoals Málaga, Sevilla, Tarragona, Valencia, Alicante, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Zaragoza, Bilbao etc. moeten voor 2023 met soortgelijke lage emissiezones komen.

Naast de lage emissiezones in Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners komen er nog andere maatregelen zoals de ontkoling in heel Spanje (op lange termijn), maatregelen voor de landelijk gelegen gebieden om de biodiversiteit te beschermen, speciale aandacht op scholen voor het milieu en klimaatverandering etc.

El Confidencial
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jargon

Hopelijk gaan door al deze maatregelen de belastingen op van alles en nog wat flink omhoog om het arme klimaat van de ondergang te redden.

Dacht al, wie gaat dat klimaatveranderen betalen?

henk

Straks kan je misschien beter in de stad gaan wonen want op het platteland steek je de rotmoord van de rook iedere dag. Onze Frans in Brussel zou daar wellicht ook weleens iets aan mogen doen. Kost in ieder geval geen 100 miljard!

Astrid

Inderdaad zou daar iets aan gedaan moeten worden. Heel eenvoudig: houtversnipperaars!

Harry

Het lijkt mij ook niet verkeerd te verbieden in het openbaar afval te verbranden. De pakkans is best groot want van verre is de rookkolom al te bespeuren.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.