Opnieuw schade en overlast door noodweer provincie Málaga

Opnieuw schade en overlast door noodweer provincie Málaga
Beeld: Campanillas (Málaga) / Twitter

Opnieuw schade en overlast door noodweer provincie Málaga

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het slechte weer zal langzaam Spanje verlaten nadat storm Gloria een spoor van vernielingen, overstromingen, doden en vermisten heeft achtergelaten langs de Middellandse Zeekust in de regio’s Murcia, Valencia, Balearen, Catalonië, Aragon en nu ook Andalusië. Eerder deze week had men in Málaga a te maken met een ongekende hagelbui waardoor straten gevuld werden met grote hagelstenen en er veel overlast was. Daarna kwam het onweer en de regen waardoor straten blank staan en rivieren buiten hun oevers treden.

De gemeenten Málaga met de wijk Campanillas, Coín, Mijas, Benalmádena, Marbella, Alhaurín de la Torre, Torremolinos en Estepona zijn het hardst getroffen na de hevige regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De rivier in de wijk Campanillas (Málaga) is op verschillende plaatsen uit haar oevers getreden waardoor straten, pleinen, woningen en ondergrondse parkings blank staan. Op opnderstaande video’s is tevens de te zien dat er veel schade is aan met name auto’s die als blikken op elkaar werden gestapeld door de kracht van het water. (klik hier voor foto’s)

Verschillende wegen kunnen door de enorme regenval niet gebruikt worden terwijl de hulpdiensten in Málaga vier personen uit een auto hebben moeten redden omdat ze vast zaten in het hevig stromende water in een normaal gesproken droge rivierbedding. Ook de rivier Guadalmedina zit tot de top gevuld met water en ook deze kan in het centrum van Málaga uit haar oevers treden.

Volgens verschillende (niet officiële) bronnen is er in Málaga meer dan 100 liter/m2 regen gevallen terwijl dat in bijvoorbeeld het eveneens zwaar getroffen Coín 45 liter/m2 was.

De rivier Guadalhorce is ter hoogte van Estación de Cártama ook uit haar oevers getreden waardoor o.a. de A-7057 afgesloten is omdat deze blank staat en het water veel modder in haar pad mee heeft genomen.

Voor de hele provincie Málaga geldt nog een oranje weeralarm tot 18 uur zaterdagmiddag waarbij het op veel plaatsen overdag nog kan regenen zoals in de regio Axarquia waar de storm nu naar toe is getrokken.

De autoriteiten hebben het speciale Plan de Emergencias vanwege overstromingsgevaar (riesgo de Inundaciones) aangekondigd waarbij men zich met name zorgen maakt over de rivieren die uit haar oevers zijn getreden en dat nog kunnen doen de komende uren.

Ga naar de inhoud