Een dode en vier gewonden na mogelijk terroristische aanslag bij kerken in Algeciras (UPDATE)

Een dode en vier gewonden na mogelijk terroristische aanslag bij kerken in Algeciras
Beeld: Canva

Een dode en vier gewonden na mogelijk terroristische aanslag bij kerken in Algeciras (UPDATE)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALGECIRAS – Woensdagavond rond acht uur ’s avonds heeft een Marokkaanse man met een machete in Algeciras (Andalusië) een persoon gedood en vier personen verwond. De dader is aangehouden en de aanval wordt gezien als een terroristische / ​​jihadistische aanslag. De dag na de aanval werd bekend dat de dader de 25-jarige Yaskin K. is. Tijdens de aanval op twee kerken en de poging van een aanval bij een derde kerk, schreeuwde de man ‘Muerte a los cristianos’ (dood aan de Christenen) en ‘Alá es grande’ (Allah is groot). (artikel geplaatst op woensdag 25 januari en aangepast op donderdag 26 januari)

Op woensdagavond werd in diverse kranten melding gedaan van een aanslag door een jongeman van Noord-Afrikaanse afkomst Later is bekend dat het om de 25-jarige Marokkaanse man Yaskin K. gaat. Yaskin is bekend bij de politie omdat hij illegaal in Spanje verblijft en op de wachtlijst staat om teruggestuurd te worden naar Marokko. Yaskin heeft zowel in Marokko als Spanje geen strafblad.

De man liep met een machete over straat en na een discussie met koster Antonio van de kerk van Señora de La Palma in het centrum van Algeciras, werd deze aangevallen. Deze man raakte zwaar gewond. Op het moment van de aanval schreeuwde de man volgens de kranten ‘Muerte a los cristianos’ (dood aan de Christenen) en ‘Alá es grande’ (Allah is groot).

Even later viel de man met zijn machete ook pastoor Diego van de San Isidro kerk aan die daarbij dodelijk gewond raakte. Na deze dodelijke aanval ging de man met zijn kapmes naar de Capilla de Europa kapel, maar deze was gesloten. Drie andere omstanders raakten ook gewond voordat de politie de man kon aanhouden.

Voorlopig gaat de politie uit van een ​​jihadistische aanslag met religieuze motieven, maar verhoor van de verdachte en onderzoek moeten uitwijzen wat de echte motieven zijn. Direct na de arrestatie van Yaskin werd zijn woning, om de hoek bij de aangevallen kerken, onderzocht en werden zijn huisgenoten ondervraagd. De politie gaat uit van eenmansactie met een religieus motief.

Ondertussen gaat er op internet veel fake news de ronde en worden foto’s verspreid van de vermeende verdachte. Geloof niet alles wat je op social media ziet.

Ga naar de inhoud