Spanje stuurt voorlopig geen Leopard-tanks naar Oekraïne

Spanje stuurt voorlopig geen Leopard-tanks naar Oekraïne
Beeld: Leopard-2-tank / Defensie.nl

Spanje stuurt voorlopig geen Leopard-tanks naar Oekraïne

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een van de EU-landen met de meeste Leopard-tanks, met een totaal van 347 tanks van verschillende modellen. Spanje heeft 108 Leopard 2A4 tanks en 240 Leopard 2E tanks die in een fabriek in Sevilla op basis van Duitse Leopard 2A6 tanks gebouwd zijn en die volgens het Delàs Center for Peace Studies per stuk 11 miljoen euro kosten.

Spanje heeft honderden Leopard-tanks verspreid door het hele land staan. Spanje wil echter nog geen besluit nemen over een mogelijke zending naar het oorlogsgebied in Oekraïne. Volgens de Spaanse overheid moet deze beslissing unaniem en gecoördineerd binnen de Europese Unie genomen worden, en niet elke land voor zichzelf zoals wat nu gebeurt in Polen en waarschijnlijk in Duitsland, die de uiteindelijke beslissing moet nemen omdat Polen toestemming moet vragen.

Weliswaar heeft Spanje als EU-land veel Leopard-tanks waarvan 239 Leopard-2E-tanks gemaakt zijn in een fabriek in Sevilla, meer dan 50 van deze tanks zijn niet geschikt voor actie en staan al meer dan tien jaar stil. Spanje is een van de landen binnen de EU met de meeste Leopard-tanks waarvan Duitsland de meeste heeft met een totaal van 450 die klaar voor gebruik zijn (wat veel minder is dan de 4000 Leopard-tanks tijdens de Koude Oorlog).

Eind 2010 had Nederland nog 116 Leopard-2A6-tanks waarvan er 60 nog gebruikt werden. Dat aantal daalde echter met de jaren en in 2011 klonk het laatste schot van een Nederlandse Leopard-tank. In 2015 werd een terugkeer van deze tanks bekend gemaakt en nu heeft Nederland 18 Leopard-tanks die geleasd (gehuurd) worden van Duitsland. België nam in 2014 al afscheid van de Leopard-tanks waarvan er aanvankelijk 83 actief waren.

De Leopard-2 is een Duitse gevechtstank van de derde generatie. De tank, ontwikkeld door Krauss-Maffei in de jaren 70, kwam voor het eerst in dienst in 1979 en verving de eerdere Leopard-1 als de belangrijkste gevechtstank van het West-Duitse leger. Er zijn wereldwijd 3500 leopard-2-tanks verkocht. De Leopard-2 wordt gezien als een van ’s werelds beste tanks en is in Europa in groten getale aanwezig.

Ga naar de inhoud