Kwetsbare gezinnen krijgen betaalkaarten tot 220 euro in plaats van voedselpakketten in Spanje

Kwetsbare gezinnen krijgen betaalkaarten tot 220 euro in plaats van voedselpakketten in Spanje
Beeld: via canva.com

Kwetsbare gezinnen krijgen betaalkaarten tot 220 euro in plaats van voedselpakketten in Spanje

Spaanse kwetsbare gezinnen die over minder middelen beschikken, zullen vanaf mei niet langer de gebruikelijke voedselpakketten ontvangen. In plaats daarvan krijgen ze een ’tarjeta monedero’ wat een betaalkaart is met daarop een bepaald bestedingsbedrag die in bepaalde supermarkten kan worden ingeruild voor voedsel of andere producten voor eerste levensbehoeften.

Cruz Roja Española (Rode Kruis) zal het programma implementeren dat behoort tot het Europees Sociaal Fonds Plus. Er is in totaal 100 miljoen euro toegewezen voor basis materiële bijstand voor gezinnen met kinderen die in extreme armoede leven. Hiervan is 95,5 miljoen euro bestemd voor voedingsuitgaven en 4,7 miljoen voor technische implementatiekosten.

Deze verandering in model was al gepland tijdens de vorige regering, maar is nu pas door de ministerraad geratificeerd op verzoek van het ministerie van Sociale Rechten. Het doel is om de ‘voedselbank-rij’ te destigmatiseren en kinderarmoede in Spanje aan te pakken, wat momenteel het hoogste is van de hele Europese Unie.

Hoeveel geld zit er op deze  ‘portemonnee-kaart’?

De bedragen variëren van € 130 tot € 220 per maand, afhankelijk van het aantal gezinsleden. Voor een volwassene met een kind is het € 130, voor een volwassene met twee kinderen (of twee volwassenen en een kind) € 160. Vier leden ontvangen € 190 en vijf of meer leden € 220 per maand.

Volgens overheidsbronnen zijn deze bedragen hoger dan wat deze gezinnen via voedselpakketten ontvingen, omdat zij per persoon ongeveer € 6 per maand kregen. Dit dekte niet de behoeften, aldus de overheid.

Dit fonds dekt niet de behoeften van alle gezinnen. De overheid is zich hiervan bewust. Daarom sluit deze sociale voorziening andere programma’s, acties of financieringsmogelijkheden niet uit.

Wie kan de nieuwe ‘portemonnee-kaart’ aanvragen?

De portemonnee-kaarten zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen ten laste die minder dan 40% van het gemiddelde inkomen verdienen. Naar schatting komen ongeveer 70.000 Spaanse huishoudens hiervoor in aanmerking. De beoordeling en selectie van de begunstigden, evenals de verstrekking van de kaarten, zal worden uitgevoerd door de sociale diensten van elke autonome regio.

AANVULLING: wij weten niet hoe en waar deze portomonnee-kaarten aangevraagd kunnen worden. De plannen moeten nog verder uitgewerkt worden, waarna ongetwijfeld het Rode Kruisen de regionale overheden meer informatie zullen geven.

Volwassenen hoeven niet per se ouders te zijn. Ooms, grootouders of andere volwassenen die verantwoordelijk zijn ​​voor minderjarigen kunnen in aanmerking komen voor de portemonnee-kaart, die elke maand, om de twee maanden of uiterlijk om de drie maanden zal worden opgeladen, afhankelijk van wat de regio’s beslissen. Elk gezin kan maximaal een jaar lang van deze hulp profiteren.

Verschil met voedselpakketten

Een van de grote verbeteringen van deze modelverandering is dat gezinnen verse producten kunnen kopen, wat met voedselbanken niet mogelijk was. In de overeenkomst zullen de winkels en producten die kunnen worden aangeschaft worden vastgelegd: bijvoorbeeld of melk wel is toegestaan, maar alcohol niet. Ook zijn maandverbanden toegestaan, maar make-up niet.

Ga naar de inhoud