Search
menu
Search

Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos

Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos
Beeld: Idealista / web

Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos

Een Nederlands echtpaar heeft onlangs het verlaten dorpje Bárcena de Bureba in de provincie Burgos (Castilië en León) in Spanje gekocht. Ze willen het vervallen dorpje nieuw leven inblazen en er een nieuwe toekomst aan geven. Het stel heeft grote plannen met hun nieuwe bezit.

Bárcena de Bureba is een klein dorp in de provincie Burgos in Noord-Spanje. Het ligt op ongeveer 3 kilometer van het dorp Abajas en heeft geen enkele inwoner meer. De laatste jaren is het dorp langzaam uitgestorven omdat mensen wegtrokken naar de steden. De meeste huizen en gebouwen staan leeg en raken steeds meer in verval. Alleen de 12e-eeuwse kerk van San Julián en Santa Basilisa is nog redelijk intact.

De straten van Bárcena de Bureba zijn stil en leeg. De meeste huizen zijn verlaten en de ramen en deuren zijn dichtgetimmerd. Sommige huizen zijn compleet ingestort door jarenlange verwaarlozing. Onkruid groeit door de scheuren in de muren en begroeiing neemt het straatbeeld over. De kerk is een van de weinige gebouwen die nog redelijk intact is, al zijn ook daar scheuren en gaten in het metselwerk te zien. De stilte in het dorp wordt alleen af en toe onderbroken door een passerende auto of een vogel die fluit.

De toekomst van Bárcena de Bureba zag er somber uit. Er woonden al jaren geen mensen meer en het dorp brokkelde steeds verder af. Als er niets zou gebeuren, zou het dorp op den duur helemaal verdwijnen. De gebouwen zouden instorten en de natuur zou het dorp langzaam overnemen. Het leek een kwestie van tijd voordat Bárcwna de Bureba van de kaart zou verdwijnen en de geschiedenis van het dorp voor altijd verloren zou gaan.

verlaten
Verlaten dorpjes te koop in Spanje voor minder dan 100.000 euro
In dit artikel laten we zien dat het in Spanje nog mogelijk is om een ‘verlaten dorp’ te kopen voor minder dan € 100.000. Uiteraard gaat het om opknappers die te vinden zijn van het groene noorden in Galicië tot de woestijnachtige zuidoostelijke provincie Almería.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Nederlands stel koopt het dorp

Maar nu lijkt er toch weer hoop te zijn voor Bárcena de Bureba. Een Nederlands echtpaar heeft namelijk het hele dorp opgekocht van de vorige eigenaar. Ze hebben grootse plannen met het vervallen dorp.

Het Nederlandse stel wil Bárcena de Bureba nieuw leven inblazen. Ze hebben het hele dorp, met 50 panden en een oppervlakte van 4.000 vierkante meter, gekocht voor € 350.000, dat is minder dan de prijs van een appartamentje aan de Spaanse Costa. Ze gaan de vervallen huizen opknappen, de straten schoonmaken en het dorp weer bewoonbaar maken. Ook willen ze fruitbomen planten rondom het dorp. Hun doel is om Bárcena de Bureba weer te bevolken en er een bloeiend dorp van te maken.

Het stel heeft al wat voorbereidende werkzaamheden verricht. Ze hebben wat rommel en begroeiing uit de straten verwijderd en enkele panden schoongemaakt. Ook zijn er gekleurde vellen in de ramen geplakt om de panden een vrolijke uitstraling te geven. Ze hebben al een huis gehuurd in de nabijgelegen stad Briviesca om zich permanent in de regio te vestigen. Hoewel ze nog geen concrete bouwplannen hebben ingediend, is hun enthousiasme om Bárcena de Bureba nieuw leven in te blazen evident.

Het nieuws dat het Nederlandse stel het vervallen dorp heeft gekocht om het te revitaliseren, zorgt voor optimisme in de regio. De burgemeester van het naburige dorp is blij dat er weer toekomst lijkt te zijn voor het verlaten Bárcena de Bureba. Hopelijk lukt het de Nederlanders om het dorp weer op de kaart te zetten.

Ga naar de inhoud