Search
menu
Search

Flinke stijging verkoop supermarkt huismerken in Spanje

Flinke stijging verkoop supermarkt huismerken in Spanje
Beeld: via canva.com

Flinke stijging verkoop supermarkt huismerken in Spanje

De populariteit van huismerken in Spaanse supermarkten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Kantar besteedden de Spaanse consumenten in 2023 44% van de uitgaven in supermarkten aan huismerken, een nieuw record. Dit ondanks dat de prijzen van huismerken sterker zijn gestegen dan die van A-merken. Voor 2024 wordt echter een stabilisatie verwacht.

De groei van huismerken (Spaans: marca blanca) is vooral te danken aan het actieve beleid van supermarktketens om deze merken te promoten. Bijna de helft van de omzetstijging in supermarkten is toe te schrijven aan de prijsverhoging van huismerken. Alle ketens hebben zonder uitzondering hun assortiment en promotie van deze merken uitgebreid, iets wat volgens Kantar ongebruikelijk is en in 2024 zal normaliseren.

De marktaandelen van huismerken per keten laten de populariteit zien:

  • Het aandeel huismerken bij marktleider Mercadona steeg met 1,4% naar bijna 75%.
  • Bij Carrefour steeg het aandeel met 1,6% naar 31,5%.
  • Lidl heeft met 82% veruit het hoogste aandeel huismerken.
  • Over de ALDI zijn geen gegevens bekend gemaakt, maar ook deze keten verkoopt meer huismerken dan A-merken.

De belangrijkste oorzaken van de populariteitsgroei van huismerken zijn een actief beleid van supermarkten om deze merken te promoten in folders en schapruimte. Ook de Lagere prijzen dan A-merken zijn vooral belangrijk in tijden van inflatie, terwijl vaak redelijke tot goede kwaliteit voor de prijs geboden wordt. Ook hebben huismerken vaak een uitgebreider en vernieuwender assortiment.

Vooruitzicht 2024

Voor 2024 wordt een stabilisatie verwacht van de groei van huismerken. Het totale volume in supermarkten zal naar verwachting gelijk blijven. Wel zullen sommige veranderingen in koopgedrag blijvend zijn, zoals Structurele veranderingen, waaronder minder voedselverspilling, meer voorverpakte maaltijden en meer online bestellen. Deze trends zorgen voor minder volume in fysieke supermarkten.

Supermarkten zullen zich gaan richten op het terugwinnen van omzetten door weer meer te concurreren op prijs, assortiment en service. Dit zal leiden tot stabilisatie van de groei van huismerken.

Ga naar de inhoud