Vrouw in Alicante heeft as overleden moeder thuis door ruimtegebrek op begraafplaats

Vrouw in Alicante heeft as van haar overleden moeder thuis door gebrek aan ruimte op begraafplaats
Beeld: via canva.com

Vrouw in Alicante heeft as overleden moeder thuis door ruimtegebrek op begraafplaats

Een vrouw in Alicante heeft al meer dan twee jaar de as van haar overleden moeder thuis, vanwege een gebrek aan ruimte op de gemeentelijke begraafplaats. Sinds 2021 rusten de resten van haar moeder in haar huis. Ze wachten erop dat er meer ruimte komt op de begraafplaats en na drie verzoeken hiervoor aan de gemeente heeft ze nog steeds geen antwoord. Nu heeft de regionale ombudsman zich uitgesproken om de lokale overheid op te roepen de uitbreiding van de urnenmuren voor volgende maand af te ronden.

Volgens de resolutie van de ombudsman heeft de getroffene tot drie keer toe geschreven met het verzoek om uitbreiding van de urnenmuren op de begraafplaats. De eerste was op 6 juli 2022, terwijl de volgende op 20 maart en 9 november 2023 waren. De drie verzoeken kregen geen schriftelijk antwoord van de lokale overheid.

In de resolutie wordt melding gedaan van het ontbreken van ruimte in de urnenmuren op de gemeentelijke begraafplaats sinds ten minste juli 2022, waardoor het onmogelijk was om de as van de moeder bij te zetten. Een uitbreiding op de begraafplaats is al gepland. 

Op 26 oktober 2023 formaliseerde de gemeente de uitvoeringswerkzaamheden voor de bouw van nieuwe urnenmuren om uit te breiden met 537 nieuwe grafeenheden. Na voltooiing van het werk zullen deze naar verwachting verdeeld zijn over acht blokken met plaats voor urnen in situ en zeven geprefabriceerde. De werkzaamheden hebben een uitvoeringstermijn van drie maanden, dus zouden tegen februari moeten worden afgerond.

De ombudsman heeft de gemeente gevraagd om ervoor te zorgen dat de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe urnenmuren snel worden afgerond. De deadline voor de uitvoering is op 21 februari van dit jaar, en daarom zijn passende maatregelen vereist. Het is compleet onacceptabel dat er ten eerste weinig ruimte is waardoor de vrouw al twee jaar de as van haar overleden moeder in huis heeft, en ten tweede dat de gemeente geen antwoord geeft op de schriftelijke communicatie van de vrouw.

Ga naar de inhoud