Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SANTA CRUZ – Het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, El Hierro, heeft de eer om als enige Spaanse eiland 100% gebruik te maken van groene of hernieuwbare energie. Het eiland is er in geslaagd om gedurende 18 dagen non-stop, tussen 25 januari en 12 februari, alleen de stroom aan de inwoners te leveren door gebruik te maken van 100% groene stroom.

Het meest zuid-westelijke eiland en daarnaast het kleinste eiland van de Canarische archipel heeft gedurende 18 achtereenvolgende dagen via hernieuwbare bronnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de inwoners.

De waterkrachtcentrale Gorona del Viento werd in 2014 ingewijd en leverde de elektriciteit op het eiland, waarbij windenergie, hydraulica en pompen werden gecombineerd. Wanneer de wind de hoofdpersoon was en de molens konden voldoen aan de vraag naar elektriciteit op het eiland, ging het surplus naar de pompen van de fabriek om water uit een tank te laten stijgen.

Als aan de andere kant de wind niet genoeg was, werd het hydraulische systeem opgestart, waardoor het water van de bovenste tank naar de onderste viel waarna via de turbines de elektrische energie werd geproduceerd. Op deze manier wordt de energie ongeacht de weersomstandigheden verzekerd. El Hierro heeft op jaarbasis meer dan 3.000 uur aan wind wat uiteraard heeft bijgedragen om de hernieuwbare energiebronnen meer te kunnen gebruiken.

El Hierro is een klein paradijs van slechts 278 vierkante meter waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Het Canarische Eiland heeft haar identiteit weten te behouden door de omgeving en natuur te beschermen en 100% van de energievraag te genereren zonder de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken.

De goede resultaten van het project op El Hierro hebben de nieuwsgierigheid van wetenschappers van over de hele wereld gewekt om 100% hernieuwbare energie te leveren als er wind is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.