Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Pixabay
Beeld: Pixabay

Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, El Hierro, heeft de eer om als enige Spaanse eiland 100% gebruik te maken van groene of hernieuwbare energie. Het eiland is er in geslaagd om gedurende 18 dagen non-stop, tussen 25 januari en 12 februari, alleen de stroom aan de inwoners te leveren door gebruik te maken van 100% groene stroom.

Het meest zuid-westelijke eiland en daarnaast het kleinste eiland van de Canarische archipel heeft gedurende 18 achtereenvolgende dagen via hernieuwbare bronnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de inwoners.

De waterkrachtcentrale Gorona del Viento werd in 2014 ingewijd en leverde de elektriciteit op het eiland, waarbij windenergie, hydraulica en pompen werden gecombineerd. Wanneer de wind de hoofdpersoon was en de molens konden voldoen aan de vraag naar elektriciteit op het eiland, ging het surplus naar de pompen van de fabriek om water uit een tank te laten stijgen.

Als aan de andere kant de wind niet genoeg was, werd het hydraulische systeem opgestart, waardoor het water van de bovenste tank naar de onderste viel waarna via de turbines de elektrische energie werd geproduceerd. Op deze manier wordt de energie ongeacht de weersomstandigheden verzekerd. El Hierro heeft op jaarbasis meer dan 3.000 uur aan wind wat uiteraard heeft bijgedragen om de hernieuwbare energiebronnen meer te kunnen gebruiken.

El Hierro is een klein paradijs van slechts 278 vierkante meter waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Het Canarische Eiland heeft haar identiteit weten te behouden door de omgeving en natuur te beschermen en 100% van de energievraag te genereren zonder de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken.

De goede resultaten van het project op El Hierro hebben de nieuwsgierigheid van wetenschappers van over de hele wereld gewekt om 100% hernieuwbare energie te leveren als er wind is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.