skip to Main Content
Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTA CRUZ – Het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, El Hierro, heeft de eer om als enige Spaanse eiland 100% gebruik te maken van groene of hernieuwbare energie. Het eiland is er in geslaagd om gedurende 18 dagen non-stop, tussen 25 januari en 12 februari, alleen de stroom aan de inwoners te leveren door gebruik te maken van 100% groene stroom.

Het meest zuid-westelijke eiland en daarnaast het kleinste eiland van de Canarische archipel heeft gedurende 18 achtereenvolgende dagen via hernieuwbare bronnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de inwoners.

De waterkrachtcentrale Gorona del Viento werd in 2014 ingewijd en leverde de elektriciteit op het eiland, waarbij windenergie, hydraulica en pompen werden gecombineerd. Wanneer de wind de hoofdpersoon was en de molens konden voldoen aan de vraag naar elektriciteit op het eiland, ging het surplus naar de pompen van de fabriek om water uit een tank te laten stijgen.

Als aan de andere kant de wind niet genoeg was, werd het hydraulische systeem opgestart, waardoor het water van de bovenste tank naar de onderste viel waarna via de turbines de elektrische energie werd geproduceerd. Op deze manier wordt de energie ongeacht de weersomstandigheden verzekerd. El Hierro heeft op jaarbasis meer dan 3.000 uur aan wind wat uiteraard heeft bijgedragen om de hernieuwbare energiebronnen meer te kunnen gebruiken.

El Hierro is een klein paradijs van slechts 278 vierkante meter waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Het Canarische Eiland heeft haar identiteit weten te behouden door de omgeving en natuur te beschermen en 100% van de energievraag te genereren zonder de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken.

De goede resultaten van het project op El Hierro hebben de nieuwsgierigheid van wetenschappers van over de hele wereld gewekt om 100% hernieuwbare energie te leveren als er wind is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Een mooie prestatie. Ga vooral zo door. Heel uniek is het trouwens niet. Het Deense eiland Samsø, in het zuiden van het Kattegat draait al langer 100% op wind en zon.

 2. Dat is een verrekt klein eiland van ongeveer 20 bij 14 meter met op elke vierkante meter 36 personen. Dan heb je ook niet veel energie nodig, want de één verwarmt automatisch de ander.

  1. 275 vierkante kilometer prachtig gebied.
   Het klopt dat dit eiland een echt pareltje is, hopelijk blijft dat ook zo.
   Ze zijn in iedergeval goed op weg.

 3. Dromen uit Utopia. Experimenteel overblijfsel uit de Zapatero tijd. Lees en huiver:
  http://euanmearns.com/el-hierro-end-2017-performance-update/

  Op jaarbasis wordt maximaal 40% van de electriciteit van het eiland door wind/hydro opgewekt. De totale energiebehoefte van het eiland wordt voor minder dan 10% door het systeem gedekt. Er is veel diesel nodig om de energiebehoefte aan te vullen. Besparing op CO2 van het systeem is verwaarloosbaar. Daarbovenop komt dat de kosten van het systeem astronomisch zijn en vrijwel geheel vanuit subsidies moeten worden gedragen.
  Het zoveelste broodje aap verhaal uit de wereld van de “duurzame energie” fantasten.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken