Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Oeps ... foto ontbreekt!

Het Spaanse eiland dat voor 100 procent gebruik maakt van windenergie

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, El Hierro, heeft de eer om als enige Spaanse eiland 100% gebruik te maken van groene of hernieuwbare energie. Het eiland is er in geslaagd om gedurende 18 dagen non-stop, tussen 25 januari en 12 februari, alleen de stroom aan de inwoners te leveren door gebruik te maken van 100% groene stroom.

Het meest zuid-westelijke eiland en daarnaast het kleinste eiland van de Canarische archipel heeft gedurende 18 achtereenvolgende dagen via hernieuwbare bronnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de inwoners.

De waterkrachtcentrale Gorona del Viento werd in 2014 ingewijd en leverde de elektriciteit op het eiland, waarbij windenergie, hydraulica en pompen werden gecombineerd. Wanneer de wind de hoofdpersoon was en de molens konden voldoen aan de vraag naar elektriciteit op het eiland, ging het surplus naar de pompen van de fabriek om water uit een tank te laten stijgen.

Als aan de andere kant de wind niet genoeg was, werd het hydraulische systeem opgestart, waardoor het water van de bovenste tank naar de onderste viel waarna via de turbines de elektrische energie werd geproduceerd. Op deze manier wordt de energie ongeacht de weersomstandigheden verzekerd. El Hierro heeft op jaarbasis meer dan 3.000 uur aan wind wat uiteraard heeft bijgedragen om de hernieuwbare energiebronnen meer te kunnen gebruiken.

El Hierro is een klein paradijs van slechts 278 vierkante meter waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Het Canarische Eiland heeft haar identiteit weten te behouden door de omgeving en natuur te beschermen en 100% van de energievraag te genereren zonder de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken.

De goede resultaten van het project op El Hierro hebben de nieuwsgierigheid van wetenschappers van over de hele wereld gewekt om 100% hernieuwbare energie te leveren als er wind is.

Ga naar de inhoud