Jagers komen massaal naar Aragón vanwege 70 eurocent per dood konijn

Jagers komen massaal naar Aragón vanwege 70 eurocent per dood konijn
Beeld: 123rf

Jagers komen massaal naar Aragón vanwege 70 eurocent per dood konijn

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Een boswachter in de gemeente Épila in de provincie Zaragoza in Aragón krijgt dagelijks meerdere telefoontjes van jagers die geïnteresseerd zijn om naar het dorp te komen. Dat doen de jagers niet omdat het een speciaal en uniek jachtgebied is maar wel omdat ze met hun ‘hobby’ of ‘sport’* geld kunnen verdienen.

In Épila heeft men besloten het aantal konijnen te verminderen omdat deze dieren een plaag zijn geworden omdat ze graan en fruitbomen kapot maken. Daarom heeft de gemeente besloten het aantal konijnen te verminderen door deze dood te schieten. Maar daar wil men voor betalen en precies dat heeft de interesse gewekt bij tientallen jagers uit heel Spanje.

De gemeente is namelijk bereid om per doodgeschoten konijn 0,70 euro te betalen. Dat heeft ervoor gezorgd dat uit alle windhoeken van Spanje jagers naar Épila willen komen om konijnen af te schieten. Boswachter ‘Charly’ kreeg meer dan 150 telefoontjes van jagers uit Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra, La Rioja, Catalonië, Valencia en Madrid regio’s, Andalusië maar ook uit de andere provincies Huesca en Teruel.

De gemeente hoopt met deze maatregel dit jaar tussen de 40.000 en 50.000 konijnen te doden. Tot nu toe werden er op jaarbasis zo’n 20.000 gedood maar dat blijkt niet genoeg te zijn. 

Volgens de gemeente zijn de konijnen een plaag geworden en zorgen de ‘conejos’ voor veel materiële en economische schade aan graan (cereal) en fruitbomen (arboles frutales) omdat de konijnen de schors opeten en zelfs over de takken lopen.

* tussen aanhalingstekens omdat niet iedereen het daarmee eens is.

Ga naar de inhoud