11 miljard euro extra steun voor zelfstandigen en mkb-bedrijven in Spanje

11 miljard euro extra steun voor zelfstandigen en mkb-bedrijven in Spanje
Beeld: Europa Press

11 miljard euro extra steun voor zelfstandigen en mkb-bedrijven in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens een parlementaire zitting heeft premier Pedro Sánchez op woensdag een nieuw financieel steunpakket aangekondigd van 11 miljard euro. Dat geld is bedoeld voor de noodlijdende horecasector waaronder de bars en restaurants en voor de bedrijven en zelfstandigen in de toerismesector.

Volgens premier Sánchez is zijn regering met de Europese commissie aan het praten en wacht de Spaanse regering nog op toestemming. Zodra dat binnen is zal het geld wellicht al in maart beschikbaar zijn. 

Terwijl de bedrijfssectoren opgelucht ademhalen is men ook sceptisch omdat er weinig details bekend zijn over de inhoud van dit miljarden steunpakket.

Gevreesd wordt dat het opnieuw een pakket is van indirecte financiële steun zoals belastingverlaging of uitstel van betalingen etc. De bedrijfssector wil echter een directe financiële steun waarmee men de kosten en personeel kan betalen om zo te kunnen overleven.

Ook de belangrijkste oppositieleider Pablo Casado van de conservatieve PP-partij spreekt over te weinig geld dat bovendien veel te laat komt. De regering zou volgens hem minstens 50 miljard euro vrij moeten maken, maar dat moet er wel zijn.

Premier Pedro Sánchez spreekt echter over een uitgebreid steunpakket voor de zelfstandigen (autonomos) en het midden- en kleinbedrijf (pymes) in met name de horeca, toerisme sector en de service sector.

Het geld zal gebruikt kunnen worden om de activiteiten weer op te starten, personeel te betalen en aan te nemen en verbouwingen en/of verbeteringen uit te voeren of om kosten die ontstaan zijn als gevolg van de corona-pandemie en corona-maatregelen te betalen.

Verder heeft de premier aangegeven dat zijn coalitieregering inmiddels al 200 miljard euro aan directe en indirecte stein heeft uitgegeven. 

Daarbij noemde hij de 48 miljard euro die bedoeld is om de ERTE’s of tijdelijke ontslagen te kunnen betalen.

Verder sprak Sánchez over de 12 miljard euro voor de zogenaamde ICO-kredieten en de 24 miljard euro die overgemaakt is aan de regionale overheden voor sanitaire en onderwijskosten.

Een groot deel van het geld uit de steunpakketten is afkomstig van de 140 miljard euro Europees geld.

Ga naar de inhoud