De Europese justitie weigert de registratie van het merk ‘El Clásico’

De Europese justitie weigert de registratie van het merk 'El Clásico'
Beeld: 123rf

De Europese justitie weigert de registratie van het merk ‘El Clásico’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – De LaLiga voetbalcompetitie in Spanje onder voorzitterschap van Javier Tebas heeft een ontkennend antwoord gekregen van het Hof van Justitie van de Europese Unie wat betreft de registratie van de naam ‘El Clásico’. De ‘klassieker’ wordt gebruikt om het voetbalduel tussen Real Madrid en FC Barcelona aan te duiden.

De LaLiga wilde de naam ‘El Clásico’ als handelsmerk beschermen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie maar daar heeft het Europese Hof van Justitie een stokje voor gestoken. 

Het is in feite de tweede keer dat het Europese Hof in Luxemburg de registratie weigert maar dit keer geeft het Hof ook de redenen waarom dat niet mag.

Volgens het Hof mist de term ‘El Clásico’ het onderscheidend vermogen in een van de officiële talen van de Europese Unie. Verder verwijst het Hof naar de gelijkenis van het Spaanse woord ‘clasico’ zonder accent met het woord ‘Clásico’ met accent.

Volgens de Europese autoriteiten duidt het woord ‘clasico’ (klassiek) iets traditioneels of karakteristieks aan en is het woord te algemeen in gebruik om als merk te registreren.

Daarnaast geeft het Hof aan dat met ‘Clásico’ niet alleen een ‘klassieke’ of belangrijke voetbalwedstrijd kan worden aangeduide maar elke andere sportwedstrijd tussen grote rivalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.