Slechts weinig gemeenten geven bekeuringen vanwege hondenpoep in Spanje

Slechts weinig gemeenten geven bekeuringen vanwege hondenpoep in Spanje
Beeld: 123rf

Slechts weinig gemeenten geven bekeuringen vanwege hondenpoep in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een eigen onderzoek gebaseerd op officiële gegevens door Pipper on Tour hebben de meeste gemeenten in de provinciale hoofdsteden in Spanje een anti-hondenpoep wet of regel met boetes en bekeuringen. Maar het blijkt dat maar weinig gemeenten ook daadwerkelijk boetes geven aan de eigenaren van de wildpoepende honden.

In 2019 werden slechts gemiddeld 2 bekeuringen per maand uitgedeeld aan eigenaren van poepende honden. En dat terwijl praktisch alle inwoners van de grote steden klagen over de hondenpoep op straat.

De enige twee steden die wel goed hun huiswerk hebben gedaan (maar nog te weinig) zijn Málaga met 262 bekeuringen en Huelva met 245 bekeuringen. In Málaga is dat te danken aan een adequaat systeem waarbij het DNA van honden geregistreerd staat. In Huelva is dat te danken aan agenten van de politie die in burger patrouilleren.

Conclusie van dit onderzoek is dus dat ondanks al het geld dat wordt uitgegeven aan bordjes, afvalbakken, zuilen met poepzakjes etc. de hondeneigenaren die hun huisdier laten poepen en het zooitje niet opruimen er zonder boetes mee weg komen.

31 provinciale hoofdsteden hebben minder dan 10 bekeuringen uitgedeeld in heel 2019. In 8 steden is slechts een bekeuring uitgeschreven, te weten in Albacete, Cuenca, Jaén, Lugo, Pontevedra, Tarragona, Teruel en Zamora.

In totaal werden er volgens het onderzoek van Pipper on Tour in heel 2019 slechts 992 bekeuringen uitgeschreven wat een gemiddelde is van 21 per stad en gemiddeld slechts 2 per maand.

De gemeenten zeggen dat er bekeuringen uitgeschreven worden aan die hondeneigenaren die hun huisdier laten poepen en dat daarna niet opruimen maar uit de gegevens blijkt iets heel anders. Daarnaast hoef je vaak maar om je hene te kijken en dan zie je zelf al dat er weinig verbetering is.

De bedragen voor de bekeuringen liggen in Spanje tussen de 60 en 600 euro en in sommige gevallen zoals Madrid tussen de 750 en 1.500 euro.

Maar de hondeneigenaren hoeven zich dus niet druk te maken want de gemeenten controleren toch niet en geven dus praktisch nooit bekeuringen.  

KLIK HIER voor een overzicht van de Spaanse provinciale hoofdsteden en de bekeuringen die daar werden uitgeschreven in 2019.

Ga naar de inhoud