De inflatie bereikt nu ook boeken die duurder worden in Spanje

De inflatie bereikt nu ook boeken die duurder worden in Spanje
Beeld: Canva

De inflatie bereikt nu ook boeken die duurder worden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De inflatie laat zich al een tijdje voelen in Europa. In Spanje stegen de prijzen merkbaar, en volgens de krant El Diario tast de tendens nu ook de boekenmarkt aan. Door de hoge energie-, papier- en transportkosten wordt het uitbrengen van een boek steeds moeilijker.

Er wordt gezegd dat uitgevers nooit eerder zo’n snelle stijging zagen in de kosten van het uitgeven van een boek. In september 2021 kregen ze al een waarschuwing toen een crisis uitbrak in de kartonbranche en voor lange wachttijden zorgde. Door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne werd alles echter nog een stuk duurder. Gemiddeld kost het nu 20 tot 30 procent meer dan een half jaar geleden om een boek op de markt te brengen.

Heel wat uitgevers op de Balearen eilanden trekken deze week aan de alarmbel. De grootste kopzorg van de sector is het papier. Er is schaarste op de markt en sommige soorten zijn zelfs nauwelijks verkrijgbaar. China, een van de belangrijkste papier leveranciers van Spanje, slaagt er al een tijd niet in op tijd en voldoende te leveren. Veel papierfabrieken moesten de laatste maanden gedwongen de deuren sluiten. Zij die open bleven, verkopen hun producten een pak duurder.

Ook de energieprijzen gooien roet in het eten. Volgens uitgevers zagen ze de prijs stijgen ‘vanwege de oorlog’, maar daalde die sindsdien nooit meer. Het was jaren geleden dat de prijs in de winkel nog steeg. Volgens de sector zijn de kosten nu echter zo hoog dat er niets anders op zat dan ook aan de consument een verschil door te rekenen.

Voorlopig slagen de meeste uitgevers er nog in evenveel boeken als voordien te publiceren. Hoe lang dat nog duurt, is natuurlijk maar zeer de vraag, en voor lezers noch schrijvers goed nieuws.

Ga naar de inhoud