Met 1.200 km/uur in een hyperloop van Madrid naar Barcelona

Met 1.200 km/uur in een hyperloop van Madrid naar Barcelona
Beeld: Hyperloop TT / web

Met 1.200 km/uur in een hyperloop van Madrid naar Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de Mobile World Congress in Barcelona is een tweede prototype van de Hyperloop TT te zien. Deze moet in de nabije toekomst het traject Madrid-Barcelona gaan afleggen waardoor reizigers met 1.200 km/uur tussen beide steden kunnen reizen die dan nog maar minder dan 30 minuten van elkaar verwijderd zullen zijn. Deze presentatie komt juist op het moment dat het 15-jarige bestaan gevierd wordt van de AVE-hogesnelheidslijn tussen Madrid en Barcelona die reizigers met snelheden van meer dan 330 km/uur tussen beide steden laat reizen in iets meer dan 120 minuten.

De hogesnelheidstrein (AVE) heeft steden in Spanje dichterbij gebracht en heeft bijvoorbeeld Madrid en Barcelona in slechts twee uur met elkaar verbonden, vergeleken met meer dan zes uur met de auto. In de nabije toekomst zal de Hyperloop TT deze reistijd nog verder verkorten en de twee steden in minder dan een half uur met elkaar verbinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een snelheid van 1.200 kilometer per uur.

Op maandag legde de CEO van het bedrijf, Andrés de León, uit dat het werkingsmodel vergelijkbaar is met dat van een klein vliegtuig in een buis. Het idee is om een vacuümomgeving te creëren die lijkt op die van een militair gevechtsvliegtuig om de trein te laten zweven en snelheden van ongeveer 1.200 kilometer per uur te bereiken, met een zeer laag stroomverbruik. In tegenstelling tot de hogesnelheidstrein (AVE), zou voor de trein van de Hyperloop TT niet alle rails geëlektrificeerd hoeven te worden, wat leidt tot een economische besparing.

Om een beter idee te krijgen van hoe het futuristische voertuig zal zijn, zal er op het Mobile World Congress in Barcelona een tweede prototype van de capsule van deze Hyperloop te zien zijn. Deze heeft een oppervlakte van ongeveer 32 vierkante meter en is samengesteld uit 82% koolstofvezel. De capaciteit van de Hyperloop TT is 28 tot 58 personen en de minimale afstand die kan worden afgelegd is 600 kilometer. Hoewel er geen prijs voor de tickets wordt genoemd, suggereert een van hun studies dat de prijs ongeveer 75% van de kosten van een vliegticket zou zijn.

  • hyperloop5
  • hyperloop4
  • hyperloop3
  • yperloop2
  • perloop1 1
Ga naar de inhoud