In Málaga start een project om Spanje opnieuw te ‘bevolken’ met 47 miljoen Iberische bijen

In Málaga start een project om Spanje opnieuw te ‘bevolken’ met 47 miljoen Iberische bijen
Beeld: 123rf

In Málaga start een project om Spanje opnieuw te ‘bevolken’ met 47 miljoen Iberische bijen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Op een landgoed in het natuurpark Los Montes in de provincie Málaga zijn de eerste bijenkorven van het Smart Green Bees-project geplaatst die zullen helpen bij het herstel van de Spaanse bijenpopulatie. Het doel van een project is om het Spaanse vasteland opnieuw te bevolken met 47 miljoen exemplaren van de ‘Apis mellifera iberiensis’, beter bekend als de ‘Iberische bij’. Dit project heeft als doel de kans op uitsterven van dit inheemse bijenras om te keren, iets wat essentieel is voor het behoud van ecosystemen.

Het Smart Green Bees-project is gestart door het technologiebedrijf LG in samenwerking met de vereniging El Rincón de la Abeja, een partner van het initiatief, en ambachtelijke imkers uit verschillende regio’s van Spanje, zoals Málaga, Valencia en Barcelona.

De Iberische of Spaanse bij is de enige inheemse bijensoort op het Spaanse vasteland, maar haar populatie neemt in snel tempo af door factoren zoals droogte, ziekten die de soort beïnvloeden en de afnemende winstgevendheid voor imkers, omdat het niet de efficiëntste bijenras is voor de honingproductie.

Het initiatief beoogt de ‘Apis mellifera iberiensis’ in heel Spanje uit te breiden met maximaal 47 miljoen nieuwe bijen in een periode van twee jaar, “één bij per inwoner van het land”, aldus Paola Vecino, voorzitter van de vereniging El Rincón de la Abeja.

In Málaga werkt ambachtelijke imker José Sebastián Sánchez samen met het project. Hij is de oprichter van Mieles Joseíllo, een lokaal bedrijf met een lange traditie en duurzame productie, omdat het “precies het aantal bijenkorven heeft dat bij dit gebied past, rekening houdend met de bloemenbelasting”, benadrukt Vecino.

In de bergachtige omgeving van Los Montes, gelegen op slechts enkele minuten rijden van Málaga, vinden we een grote diversiteit aan planten, zoals salie, gaspeldoorn, cistusroos en lavendel, die ervoor zorgen dat bijen het hele jaar door voldoende voedselbronnen – bloemen om te bestuiven – hebben.

Er zijn momenteel 14 bijenkorven geïnstalleerd op dit landgoed, waar ook geiten, honden en kippen leven. Maar de verwachting is dat dit binnenkort zal groeien naar 45 korven. Een bijenkorf in de beginfase kan tussen de 5.000 en 6.000 bijen huisvesten, maar dit aantal kan na enkele maanden oplopen tot 60.000 exemplaren. Deze groei vindt meestal plaats tussen de lente en de zomer.

Ga naar de inhoud