Regionale dierenwelzijnswet in Valencia regio aangenomen met boetes tot 45.000 euro

Regionale dierenwelzijnswet in Valencia regio aangenomen met boetes tot 45.000 euro
Beeld: Canva

Regionale dierenwelzijnswet in Valencia regio aangenomen met boetes tot 45.000 euro

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale regering van de Comunidad Valenciana heeft een nieuwe regionale dierenwelzijnswet aangenomen. Deze wet geldt dus alleen voor de Valencia Regio (provincies Valencia, Alicante en Castellón) en is eerder actief dan de landelijke dierenwelzijnswet in heel Spanje. In deze wet, die de 30 jaar oude regionale wet over het welzijn van dieren in de regio vervangt, staan veel regels waaraan men moet voldoen en sancties die kunnen oplopen tot 45.000 euro.

Deze regionale wet streeft naar ‘nul slachtofferschap’ van dieren en beschouwt ze als ‘gevoelige wezens’ in plaats van alleen maar huisdieren. Om dit te bereiken wordt adoptie geprioriteerd en zijn eigenaren verplicht om hun huisdieren te registreren en te identificeren, met een termijn van zes maanden om ze in te schrijven in een gemeente register. Er komt een betere gedetailleerde regulering van de implementatie van de identificatiechip en de oprichting van een adviserende raad op het gebied van de bescherming van huisdieren.

De sancties worden gevarieerd afhankelijk van lichte gevallen van mishandeling – van 100 tot 3.000 euro – zoals het niet adequaat verzorgen van dieren, het niet identificeren van hen, of het niet opruimen van uitwerpselen, of zeer ernstige overtredingen – tot 45.000 euro, met de mogelijkheid om de dieren in beslag te nemen – zoals het doden, mishandelen of uitbuiten van dieren.

Over het algemeen is het doden verboden, behalve in de bepaalde gevallen, evenals mishandeling, het permanent vasthouden van dieren, het geven van medicijnen zonder supervisie van een dierenarts, het niet geven van voldoende voedsel of water, het fokken of verkopen van dieren zonder vergunning, het achterlaten van dieren in auto’s zonder toezicht of het trainen van dieren voor gevechten. Bovendien zijn bepaalde sportactiviteiten verboden die een wrede behandeling van dieren met zich meebrengen, evenals rondreizende circussen met alle soorten dieren en niet alleen wilde dieren.

De regelgeving specificeert dat stikkende halsbanden met spikes of elektrische varianten alleen mogen worden gebruikt door professionals en voorziet in de oprichting van een register van personen en entiteiten die zijn uitgesloten vanwege overtredingen of misdaden van dierenmishandeling.

Andere opgenomen maatregelen omvatten de identificatie van katten inclusief hun beheer en bescherming van katten kolonies en populatie beheersing. Daarom worden de voortplanting van honden en katten gereguleerd, waarbij ze minimaal één jaar oud moeten zijn voordat ze voor dit doel kunnen worden gebruikt en niet ouder dan acht jaar mogen zijn, met een interval tussen geboorten van 12 maanden.

Jachthonden

Een van de punten die de meeste onenigheid veroorzaakt, is de classificatie van jachthonden. Op aanraden van diverse politieke partijen is een amendement om dierenmishandeling te definiëren opgenomen, waarbij de verwondingen die gezelschapsdieren oplopen tijdens het uitvoeren van specifieke taken in het kader van hun functies, zoals jachthonden, geleidehonden of reddingshonden, worden uitgesloten.

Ga naar de inhoud