Storm Mónica brengt zware sneeuwval in de Pyreneeën

Storm Mónica brengt zware sneeuwval in de Pyreneeën
Beeld: @PirineosMeteo / X

Storm Mónica brengt zware sneeuwval in de Pyreneeën

De krachtige noordwesterstorm, met de naam Mónica, heeft dit weekend de Pyreneeën bereikt en een enorme hoeveelheid sneeuw gebracht. De overvloedige sneeuwneerslag heeft ertoe geleid dat er sneeuwkettingen of winterbanden verplicht zijn gesteld op 15 wegen in het noorden van de provincie Huesca, waaronder de Monrepós-pas en de grensovergangen Somport, Portalet en Bielsa.

De storm, die vanuit de Atlantische Oceaan is gekomen, heeft waarschuwingen veroorzaakt voor sneeuw en zware regenval in de Pyreneeën, zowel in Aragón als Catalonië. In de afgelopen 24 uur, van zaterdag op zondag, is er gemiddeld 15 cm sneeuw gevallen op hoogten boven de 800-1.000 meter. Tijdens het eerste deel van de dag was sneeuw de hoofdrolspeler, maar rond de middag steeg de sneeuwgrens tot 2.000 meter. De regen zou meer dan 40 liter per vierkante meter kunnen opleveren, waardoor de sneeuw onder de 1.500 meter snel zou kunnen smelten en de waterstanden in de rivieren zouden kunnen stijgen.

De extreme weersomstandigheden hebben geleid tot gevaarlijke omstandigheden in de bergen. Vele berghutten hebben al vroeg in de ochtend melding gemaakt van een toename van de sneeuwhoogte als gevolg van de nachtelijke sneeuwval, vooral in het meest westelijke deel van de Pyreneeën.

De vorige storm, Louis, had op zaterdag al tot 50 cm verse sneeuw op grote hoogten in sommige skigebieden gebracht, en temperaturen van -10 graden in een aantal berghutten. Dankzij deze sneeuwval konden de skigebieden Astún-Candanchú en Formigal-Panticosa hun pistes op zondag uitbreiden, respectievelijk van 47,5 naar 55 km en van 55 naar 62 km. Cerler bleef op 30 km. Dit laatste skiresort registreerde de laagste minimumtemperatuur van alle skigebieden met -7,8 graden deze nacht.

Ga naar de inhoud