Wetenswaardigheden over de Mobile World Congress in Barcelona

Wetenswaardigheden over de Mobile World Congress in Barcelona
Beeld: via 123rf

Wetenswaardigheden over de Mobile World Congress in Barcelona

Het grootste mobiele technologiecongres ter wereld, de Mobile World Congress (MWC), wordt van 26 tot en met 29 februari in Barcelona gehouden, waar het zijn 18e editie in de Catalaanse hoofdstad zal vieren sinds de eerste editie in 2006. Hier zijn enkele wetenswaardigheden over dit indrukwekkende evenement.

In de laatste week van februari zullen in Barcelona meer dan 95.000 bezoekers uit meer dan 200 landen bijeenkomen voor de 18e editie van de Mobile World Congress (MWC). Het evenement, georganiseerd door de organisatie GSMA, zal alle acht paviljoens van het Fira de Barcelona-complex in L’Hospitalet de Llobregat in beslag nemen. Er zullen meer dan 2.400 exposanten en ongeveer 1.100 sprekers aanwezig zijn, waaronder grote bedrijven als Cisco, Deutsche Telekom, Ericsson, Google, Huawei, Intel, Lenovo, LG, Meta, Microsoft, Netflix, Nokia, Qualcomm, Samsung, Telefónica, TikTok en ZTE.

In de editie die zijn meerderjarigheid markeert, verwacht de MWC ongeveer 95.000 bezoekers uit meer dan 200 landen te ontvangen, tegenover 88.500 vorig jaar, een stijging van 7,3%. De verwachting is dat de economische impact van de vorige editie, die 461 miljoen euro bedroeg, zal worden overtroffen.

De MWC verwacht dit jaar het grootste deel van de Aziatische congresgangers terug te krijgen, na een editie in 2023 die nog steeds werd gekenmerkt door restricties vanwege de pandemie in delen van dat continent. De organisatoren verwachten dat de economische vertraging in China geen invloed zal hebben op de beurs, die plaatsvindt van 26 tot en met 29 februari.

Meer dan 1.200 bedrijven zijn betrokken bij de logistiek van dit grote evenement. De opbouw vergt 12 dagen werk, terwijl de afbraak slechts vijf dagen in beslag neemt. In totaal zal er 130.000 m³ materiaal worden gelost en zullen 3.600 voertuigen worden gecoördineerd vanaf de Sot del Migdia-locatie.

De MWC genereert meer dan 9.100 tijdelijke banen binnen het evenementencomplex, met zeer uiteenlopende profielen, zoals chauffeurs, architecten, ontwerpers, ingenieurs, IT’ers, timmerlieden, journalisten, schoonmakers en beveiligingspersoneel. De vereiste kennis van vreemde talen voor veel van deze functies kan de gemiddelde salarissen met 40% verhogen vergeleken met het gemiddelde op de markt.

Met een bruto tentoonstellingsoppervlak van 240.000 m² is het Fira de Barcelona-complex een van de modernste die er bestaan, uitgerust met de nieuwste technologie die sinds de pandemie de opbouwtijden met bijna 40% heeft kunnen verminderen. Het beschikt ook over 26.000 zonnepanelen die op de daken van de paviljoens zijn geïnstalleerd en 5,86 GWh per jaar kunnen opwekken. Bovendien maakt het gebruik van 100% duurzame elektriciteit.

Het WiFi-netwerk van het complex, een van de grootste ter wereld, zal gedurende 4 dagen de verbindingen van ongeveer 60.000 apparaten ondersteunen, een stijging vergeleken met de 48.500 van vorig jaar, met capaciteit voor maximaal 132.000 gelijktijdige verbindingen. Fira zal ook de nieuwste generatie wifi leveren, met 1.760 antennes die door de acht paviljoens zijn geïnstalleerd.

Ga naar de inhoud