Kerncentrales Spanje bereiden zich voor op sluiting in 2035

Kerncentrales Spanje bereiden zich voor op sluiting in 2035
Beeld: Asco II / Wikimedia

Kerncentrales Spanje bereiden zich voor op sluiting in 2035

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse energieleveranciers Iberdrola, Endesa en Naturgy (Gas Natural) hebben vorige week afspraken gemaakt over de sluiting van alle kerncentrales in Spanje. Dat staat gepland voor het jaar 2035. Ondanks deze sluitingsplannen heeft men toch een verzoek ingediend voor verlenging van de levensduur van de centrales in Almaraz, Vandellos II en Asco II.

Spanje heeft op dit moment 5 kerncentrales met 7 reactoren die actief zijn en 3 centrales die niet meer actief zijn. De kerncentrales die nog in gebruik zijn: Almaraz I en II (Extremadura), Asco I en II (Catalonië), Vandellos II (Catalonië), Cofrentes (Comunidad Valenciana) en Trillo (Castilla-La Mancha).

Afgelopen vrijdag hebben Iberdrola, Endesa en Naturgy, die alledrie eigenaar zijn van de Almaraz (I en II) kerncentrale in Cácares (Extremadura), verlenging aangevraagd, te weten 7,4 jaar extra voor de Alamaraz I reactor en 8,2 jaar voor de Almaraz II reactor.

Er zijn reeds 3 kerncentrales gesloten, te weten Vandellos I in 1990 (na een brand), José Cabrera in 2006 en Santa María de Garoña in 2017. De sluiting van de kerncentrale Vandellos II ( van Iberdrola en Endesa) staat gepland voor 2020 maar men heeft een nieuwe verlenging aangevraagd tot 2030.

De sluiting van de Asco II (Endesa en Iberdrola) staats gepland voor 2024 maar deze zal wellicht een nieuwe licentie krijgen tot 2031. De sluiting van Asco I (Endesa) staat gepland voor 2029.

De centrale van Cofrentes (Iberdrola) staat gepland voor 2020 maar men heeft een verlenging aangevraagd tot 2030. De kerncentrale Trillo zal als laatste sluiten in Spanje, in het jaar 2035 na de sluiting van Asco II in 2031.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.