skip to Main Content
Kerncentrales Spanje bereiden zich voor op sluiting in 2035
Asco II / Wikimedia

Kerncentrales Spanje bereiden zich voor op sluiting in 2035

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse energieleveranciers Iberdrola, Endesa en Naturgy (Gas Natural) hebben vorige week afspraken gemaakt over de sluiting van alle kerncentrales in Spanje. Dat staat gepland voor het jaar 2035. Ondanks deze sluitingsplannen heeft men toch een verzoek ingediend voor verlenging van de levensduur van de centrales in Almaraz, Vandellos II en Asco II.

Spanje heeft op dit moment 5 kerncentrales met 7 reactoren die actief zijn en 3 centrales die niet meer actief zijn. De kerncentrales die nog in gebruik zijn: Almaraz I en II (Extremadura), Asco I en II (Catalonië), Vandellos II (Catalonië), Cofrentes (Comunidad Valenciana) en Trillo (Castilla-La Mancha).

Afgelopen vrijdag hebben Iberdrola, Endesa en Naturgy, die alledrie eigenaar zijn van de Almaraz (I en II) kerncentrale in Cácares (Extremadura), verlenging aangevraagd, te weten 7,4 jaar extra voor de Alamaraz I reactor en 8,2 jaar voor de Almaraz II reactor.

Er zijn reeds 3 kerncentrales gesloten, te weten Vandellos I in 1990 (na een brand), José Cabrera in 2006 en Santa María de Garoña in 2017.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje[/su_note]

De sluiting van de kerncentrale Vandellos II ( van Iberdrola en Endesa) staat gepland voor 2020 maar men heeft een nieuwe verlenging aangevraagd tot 2030.

De sluiting van de Asco II (Endesa en Iberdrola) staats gepland voor 2024 maar deze zal wellicht een nieuwe licentie krijgen tot 2031. De sluiting van Asco I (Endesa) staat gepland voor 2029.

De centrale van Cofrentes (Iberdrola) staat gepland voor 2020 maar men heeft een verlenging aangevraagd tot 2030. De kerncentrale Trillo zal als laatste sluiten in Spanje, in het jaar 2035 na de sluiting van Asco II in 2031.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Het vertragen van moderne technieken vieren hoogtij. Stel je voor dat de grote massa geld verdient en meer over houdt aan bestedingsruimte. Kartel bedrijven geven niets weg. Incasseren grote bedragen dat staat bovenaan. Het vooruit schuiven van allerlei beloften en toekomstige afspraken. Eerst zien de jaartallen die aangegeven worden is al vaag te noemen. Nee de geloofwaardigheid is laag. De egoïstischte beleving van wie het kan bekostigen zal de vruchten ervan plukken. Collectief gezien rammelt de vooruitgang.

 2. Dat Spanje zich uitstekend zou lenen voor zonnepanelen staat buiten kijf.
  Waar echter niemand rekening mee houdt zijn de enorme recyclagekosten van zonnepanelen die stuk zijn of vervangen worden voor meer productievere. Men propageert in alle Europese landen doe panelen als vervanging van kernenergie, maar is mijn inziens een paard van Troja qua kosten.
  Ook het ganse circus rond teveel geproduceerde stroom. Maatschappijen krijgen het gratis maar rekenen u de distributiekost aan onder verschillende namen. Als ge dat niet wilt, moet ge het zelf opsouperen. Dus waar zijn we mee bezig, seg? Om kerncentrales te sluiten, gaan we zelf moeten produceren en meer gaan consumeren in electrische auto’s etc. Lijkt me ver van energiezuinig leven, of niet?

 3. Ik denk dat vele niet beseffen hoeveel zonnepanelen er nu gaan geplaatst worden na de versoepeling om dit te doen.Ik overweeg zeker om er te plaatsen en ineens genoeg zo dat ik nog een elektrische wagen kan kopen om deze op te laden.

 4. Sluiting klinkt aardig, maar waar gaan ze dan hun elektriciteit vandaan halen ? Wordt het dan kolen of gas, of iets wat nog niet bestaat ?

  1. Spanje heeft meer dan genoeg ruimte + wind + zon om alle benodigde energie te winnen met zonnepanelen en windmolens tegen veel lagere kosten. Dat is afgelopen jaren tegengehouden door de regelgeving, maar die is recent veranderd.
   Tijdens perioden met overproductie is de elektriciteitsprijs 80%) en te verkopen dan wel op te slaan om lange perioden zonder wind & zon te overbruggen.

   1. Correctie laatste zin:
    Tijdens perioden met overproductie is de elektriciteitsprijs minder dan 1cnt/KWuur. De overtollige elektriciteit kan dan worden gebruikt om waterstofgas van te maken (gaat met energetisch rendement van 80%) en te verkopen dan wel op te slaan om lange perioden zonder wind & zon te overbruggen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken