Bewoners provincie Alicante voeren actie tegen mega zonnecentrales rondom hun woonwijk

Bewoners provincie Alicante voeren actie tegen mega zonnecentrales rondom hun woonwijk
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Bewoners provincie Alicante voeren actie tegen mega zonnecentrales rondom hun woonwijk

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – ACS, een van de grootste nationale industriële ontwikkelaars van infrastructurele projecten als hogesnelheidslijnen, Tol wegen, luchthavens, energiecentrales, windmolen parken etc., met als President Florentino Pérez, (de voetballiefhebbers kennen hem als de voorzitter van de voetbalclub Real Madrid) heeft een project gepresenteerd aan de Valenciaanse regering om diverse fotovoltaïsche zonne centrales met gigantische afmetingen te bouwen, onder andere in de mooie, groene vallei van Castalla, Onil, Ibi en Tibi. 

Ongeacht de steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zijn de boze bewoners tegen dit project vanwege de omvang en de verwoestende impact die het zou hebben op het milieu en de leefomgeving van de mensen die in het getroffen gebied wonen.

Als bijvoorbeeld het project in de vallei doorgaat, zal het de urbanisatie ‘Castalla Internacional’ grotendeels omringen, met hekken, zodat iedereen die daar woont zich in een gevangenis zal waren op een eiland te midden van een zee van zonnepanelen. 

Dit soort mega zonnecentrales, sommige elders in de provincie worden zelfs nog groter, bestaan uit honderdduizenden zonnepanelen, bestrijken enorme oppervlaktes. De desbetreffende zonnecentrale zou een oppervlakte bestrijken van ongeveer 300 hectare (+3 miljoen vierkante meter), een gebied 7 keer groter dan de wijk Castalla Internacional.

De bouw van deze installatie, vernietigt één van de groene longen van de provincie Alicante in het hart en vernietigd de natuurlijke habitat van talloze dieren, reptielen, insecten, vogels en planten, om nog maar te zwijgen van het dus noodzakelijk verwijderen van honderden bomen. 

Als deze installatie wordt gebouwd zal het unieke en prachtige landschap voor altijd veranderen en een groot stuk natuur verloren gaan. En dat onder het mom van “Spanje moet werken aan zijn ‘groene’ toekomst en het terugdringen van de CO2 uitstoot.” Het moet toch niet gekker worden.

Het leven van de bewoners van Castalla Internacional, net als in de andere delen van de provincie, zal nooit meer hetzelfde zijn.  Veel huizen zullen hun uitzicht verliezen en dus vrijwel zeker in waarde dalen. Voor iedereen die geniet van het platteland en de natuur om ons heen gaat de vrijheid en dus leefbaarheid om in deze groene regio te wonen verloren. 

Het ‘rural’ of plattelandstoerisme dat gestimuleerd wordt door de diverse overheden in de poging deze sector de diversificeren zal een enorme dreun krijgen. Vlakten met zonnepanelen trekken geen toeristen aan, in tegendeel!

Volgens de mening van de boze bewoners is dit project een geval van ‘Greenwashing’. Rijke, door de corona-crisis met geld overstromende investeerders en projectontwikkelaars, zijn bereid om groene natuurlijke omgevingen die nodig zijn in de strijd tegen o.a. de klimaatopwarming te vernietigen met de enige bedoeling om een winstgevendheid voor hen te genereren. En dit allemaal zonder de plaatselijke bevolking ook maar te informeren! Dit kan niet waar zijn. Dit mág niet waar zijn.

Zonne-energie JA, Graag! Maar wel op een redelijke wijze met zo min mogelijk impact op de natuur en de leefgebieden van mensen.

Doe met de bewoners mee door JA te zeggen tegen ZONNE-ENERGIE, maar; NEE TEGEN MACRO-INSTALLATIES IN GEBIEDEN DIE HET MILIEU EN DE BEWONERS BEÏNVLOEDEN!

Help de inwoners van de getroffen wijk deze waanzin nu te stoppen door uw naam en handtekening toe te voegen in het formulier https://www.change.org/CONTRA_mega_PRO_solar

Bron: Ingezonden tekst

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.