Heet magma ontdekt onder de Teide-vulkaan op Tenerife

Heet magma ontdekt onder de Teide-vulkaan op Tenerife
Beeld: Canva

Heet magma ontdekt onder de Teide-vulkaan op Tenerife

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma staat nog in ons korte geheugen gegrift en nu komt het nieuws naar buiten dat onder de Teide-vulkaan op het eiland Tenerife een grote massa heet magma is ontdekt op minder dan tien kilometer diepte. Moet men zich nu zorgen maken over een mogelijke vulkaanuitbarsting op Tenerife of valt dat allemaal wel mee?

Een wetenschappelijke studie heeft voor het eerst een “heet hart” van magma onder het eiland Tenerife kunnen visualiseren en karakteriseren, gelegen op minder dan 10 kilometer diepte van de krater van de Teide-vulkaan. Dit kan een voorbode zijn van een uitbarstingsproces. 

Een onderzoek heeft de geheimen van het binnenste van het eiland Tenerife onthuld door middel van een nieuwe seismische tomografiestudie, waarbij de analyse van de lokale microseismiciteit in het binnenland van het eiland is opgenomen. Volgens de onderzoekers toont de tomografie duidelijk aan dat er in de korst onder de Las Cañadas-krater mogelijk kleine magmatische reservoirs aanwezig zijn op diepten van minder dan vijf kilometer. 

De gevonden reservoirs maken het mogelijk dat magma afkoelt, waardoor de chemische samenstelling verandert in fonoliet, een potentieel explosief type magma, en kunnen een bron zijn van zeer explosieve uitbarstingen, zoals die van de Montaña Blanca-vulkaan ongeveer 2000 jaar geleden, van het sub-plinian type.

Deze activiteit kan verband houden met de langzame opkomst van een diapir, of een “bel” van magma, op diepten van meer dan 10 kilometer onder de Teide. Deze kennis kan van nut zijn voor een betere interpretatie van de voorlopende signalen van een mogelijk uitbarstingsproces op Tenerife.

Voorlopig maken de onderzoekers zich nog geen zorgen over een mogelijke vulkaanuitbarsting op Tenerife, maar de seismische activiteit wordt scherp in de gaten gehouden.

Ga naar de inhoud