Spaanse boom in Cantabrië als zesde geëindigd bij de Europese bomen verkiezing

Spaanse boom in Cantabrië als zesde geëindigd bij de Europese bomen verkiezing
Beeld: Tree of the Year / web

Spaanse boom in Cantabrië als zesde geëindigd bij de Europese bomen verkiezing

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is Spanje in 2023 opnieuw niet gelukt om de eerste plaats bij de Europese Boom verkiezing te halen. Bij de 2021 verkiezing wist de duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo in Huesca (Aragón) voor het eerst de titel te winnen terwijl Spanje met de Eik van het Woud van het Banket van Conxo in Santiago de Compostela (Galicië) tweede werd in 2022. Toch is er een beetje feest want Spanje is met de ‘Spaanse Eik van San Roque’ in Colindres (Cantabrië) als zesde geëindigd. 

De Spaanse inzending bij de 2023-editie van de Europese Boom van het jaar verkiezing was de ‘Spaanse Eik van San Roque’ in Colindres (Cantabrië) die 10.174 stemmen wist te krijgen. Dat is helaas niet genoeg om te winnen want de ‘Eik Fabrykant’ in Polen kreeg 45.718 stemmen en wist de 2023-editie van de verkiezing te winnen. Overigens won Polen ook al de 2022-editie. 

De Nederlandse ‘Markiezeneik’ in Utrecht is met 8.616 stemmen geëindigd op een negende plaats. België eindigde dit jaar op een vijftiende plaats met 4.823 stemmen voor de ‘Bruine Kriekpeer’ in Klerken.

De Spaanse Eik van San Roque

Deze steeneik wortelt al 400 jaar in de Monte de La Redonda de Colindres en waakt over de Camino Real die aan zijn voeten loopt. Eeuwenlang bleef hij gespaard van de massale ontbossingen, die werden gestimuleerd door scheepswerven, voor de scheepsbouw. In 1778 staat hij aangegeven op het plan van de Zoutroute, als belangrijkste referentiepunt. Het verhaal van de Spaanse eik is een verhaal van verzet: hij bood weerstand bij tegenslagen, werd nooit gebruikt voor brandhout, kolen of galjoenen, maar is een boom die reizigers en wandelaars bescherming biedt.

Ga naar de inhoud