Leer het enige officieel ‘vervloekte’ dorp van Spanje kennen

Leer het enige officieel 'vervloekte' dorp van Spanje kennen
Beeld: Trasmoz / web

Leer het enige officieel ‘vervloekte’ dorp van Spanje kennen

Spanje heeft veel kleine en schilderachtige dorpen, maar er is er maar één met een bijzondere en ongelukkige onderscheiding: Trasmoz in de regio Aragón wordt beschouwd als het enige officieel ‘vervloekte’ dorp van heel Spanje door de katholieke kerk.

In de 13e eeuw werd het kasteel van Trasmoz beschuldigd van het vervalsen van munten. Om het lawaai van hun illegale activiteiten te verbergen, verspreidden de bewoners geruchten dat heksen en tovenaars ’s nachts rituelen uitvoerden. Dit zorgde ervoor dat de bevolking uit angst binnenshuis bleef.

Trasmoz was een welvarend dorp met mijnen, bossen en water, maar betaalde geen belastingen aan de kerk. De kerkelijke autoriteiten grepen de geruchten over hekserij aan om de bevolking van Trasmoz te excommuniceren. De diverse gemeenschap van joden, christenen en Arabieren toonde echter geen berouw, waardoor de excommunicatie in stand bleef.

De geschillen met de abdij van Veruela escaleerden toen de abdij begon met het gebruiken van water van het dorp zonder ervoor te betalen. In 1511 ontstond er een nieuwe ruzie tussen Trasmoz en Veruela. De abt van het klooster legde een vloek op de heer van Trasmoz, zijn nakomelingen en het hele dorp. Deze vloek werd bekrachtigd door de katholieke kerk, waardoor Trasmoz officieel als een vervloekt dorp werd bestempeld, een unieke status in heel Spanje.

Ondanks de excommunicatie en de vloek zijn de inwoners van Trasmoz blijven vasthouden aan hun religieuze praktijken zonder merkbare problemen. Het is een regio met hardwerkende en eenvoudige mensen, die hebben uitgemunt in de landbouw- en veeteeltsectoren.

Voor bezoekers die Trasmoz willen ontdekken, is er het kasteel en het Museo de la Brujería (Heksenmuseum) dat erin is gehuisvest. Op de website van Trasmoz staan de openingstijden, accommodaties en andere nuttige informatie.

De geruchten over heksen en tovenaars die de lokale cultuur van Trasmoz omringen, hebben als inspiratie gediend voor verschillende literaire werken. De Spaanse schrijver Gustavo Adolfo Bécquer raakte zelfs geobsedeerd door dit dorp.

Ga naar de inhoud