Spanje overspoeld met regen tijdens de Semana Santa

Spanje overspoeld met regen tijdens de Semana Santa
Beeld: via canva.com & eltiempo

Spanje overspoeld met regen tijdens de Semana Santa

De vooruitzichten voor de Semana Santa en Pasen zijn niet al te zonnig voor Spanje. Volgens de laatste weersvoorspellingen zal het in bijna het hele land regenen tijdens de feestdagen. Ondanks de hoop op mooi lenteweer, lijken de verwachtingen van de meteorologen bevestigd te worden, met de aankomst van een lagedrukgebied vanuit het zuiden en een Atlantische depressie die een absoluut winterse omstandigheden naar Spanje brengen.

Op Palmzondag moesten op veel plaatsen in het land al processies geannuleerd worden vanwege de aanhoudende regen die in sommige gebieden voor een behoorlijke storm zorgden. Vreemd genoeg was het juist de week voor de Semana Santa stralend mooi en warm weer in praktisch heel Spanje, maar het lijkt traditie dat de Goede Week in het water valt voor veel broederschappen.

Maandag 25 maart is ook onstuimig begonnen met regen in heel Spanje. Zelfs langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen was er kans op neerslag. Temperaturen dalen fors en sneeuw valt in noordelijke berggebieden en Cantabrische bergen. De sneeuwgrens daalt tot 1000 meter en is ’s nachts nog lager.

Op dinsdag 26 maart zullen de buien in de ochtend meer verspreid zijn. Echter, in de Pyreneeën en Zuid-Andalusië kunnen ze nog stevig zijn. In de middag zal er een nieuw Atlantisch front binnenkomen via Galicië, waardoor de regen op de Atlantische kust en in het centrale deel van het land zal toenemen. De temperaturen blijven dalen en de sneeuwgrens kan in het noordwesten en midden van het land tot 600 meter zakken.

Hoewel de storing op woensdag 27 maart even lijkt af te zwakken, zal er een nieuw front binnenkomen vanaf de Britse eilanden. Dit zal opnieuw regen brengen aan de Atlantische kust, maar waarschijnlijk niet tot in de Middellandse Zeekust. De temperaturen zullen deze dag wat stijgen en de sneeuwgrens zal omhoog gaan, maar in de hogere gebieden kan er nog lichte sneeuwval zijn.

Op Witte Donderdag 28 maart zal de regenzone van woensdag zich verplaatsen naar het centrum en zuidwesten van het land, terwijl er een nieuw, zeer actief Atlantisch front zal aankomen. De regen kan in Galicië, Castilië en León, Extremadura en West-Andalusië hevig zijn. Aan het einde van de dag bereikt dit front ook het centrale gebied van Spanje.

De onstabiele omstandigheden houden aan op Goede Vrijdag 29 maart, met een nieuwe verstoring boven Spanje. Het is nog onduidelijk hoe fel de regen precies zal zijn, maar nieuwe frontale systemen zullen bijkomende neerslag brengen in veel streken. Voor zaterdag 30 en zondag 31 maart wordt ook regen verwacht op veel plaatsen in Spanje.

Tot wanneer regen?

Volgens de huidige prognoses zal de regenperiode zich uitstrekken tot na de Semana Santa. Een reeks depressies en fronten blijven over het Spaanse vasteland trekken, zodat neerslag in grote delen van Spanje een zekerheid blijft.

Naast de vele regen zal de Semana Santa van 2024 ook opvallend koud zijn. De temperaturen zullen in het grootste deel van het land ruimschoots onder de 20 graden blijven, een stuk frisser dan normaal in deze periode. Voor wintersportfanaten is dit weerbeeld echter goed nieuws. De sneeuwcondities in de Spaanse berggebieden zullen uitstekend zijn, met een hoge sneeuwgrens en verse aanvoer van poedersneeuw.

Ga naar de inhoud