Strandseizoen Barcelona begint met gesloten douches vanwege droogte

Strandseizoen Barcelona begint met gesloten douches vanwege droogte
Beeld: via canva.com

Strandseizoen Barcelona begint met gesloten douches vanwege droogte

Barcelona heeft tien stranden en is begonnen met het strandseizoen, hoewel de douches en voetbaden gesloten blijven vanwege de ernstige droogte die Catalonië treft. Deze maatregel werd vorig jaar ook al genomen om het waterverbruik te verminderen. Het stadsbestuur riep de bevolking op tot verantwoordelijk watergebruik en verspilling te voorkomen.

De schoonmaakoperaties op de stranden van Barcelona zijn begonnen met de start van het strandseizoen. Het zandstrand wordt dagelijks schoongemaakt in drie ploegendiensten: ochtend, middag en nacht. De diensten maken gebruik van speciale apparatuur om het zand te zuiveren. Voor het opruimen van zwerfvuil in het zeewater zijn er boten ingezet die in twee ochtend- en twee middagploegen varen. Hun taak is ervoor te zorgen dat het drijvende afval de zwemzone niet bereikt.

Tijdens het hoogseizoen, dat op 25 mei begint, worden de schoonmaakactiviteiten opgeschroefd vanwege de toename van het aantal strandgangers en de opening van alle strandvoorzieningen. Het aantal schoonmaakploegen op het strand zal dan toenemen, evenals het aantal waarnemingstorens waar strandwachten toezicht houden.

Een opmerkelijke nieuwe dienst die dit jaar wordt geïntroduceerd, is de sociaal-educatieve animatie op het strand in de buurt van Fòrum. Deze activiteiten, georganiseerd door Superacció, zullen van maandag tot en met zaterdag worden aangeboden tot eind september. Voorbeelden zijn aquagym, zwemmen, milieu-workshops en een strandradio.

Handig is ook dat je op deze website kunt zien hoeveel mensen er op de stranden zijn. Op die manier kun je minder drukke stranden en tijdstippen zoeken om te genieten van het strand. Op dezelfde website is te zien wat de lucht- en watertemperaturen zijn en of het wel of niet is toegestaan te baden in zee.

Rookverbod

Net zoals in 2023 zal er een rookverbod gelden op alle stranden van de Catalaanse stad. Het rookverbod op de stranden van Barcelona, dat in juli 2022 van kracht werd, was een belangrijke stap voor de stad om de gezondheid van het publiek te beschermen en het milieu te verbeteren. Door roken te verbieden wilde Barcelona de blootstelling aan schadelijke stoffen verminderen voor strandgangers en het mariene ecosysteem beschermen. Dit ondersteunt wereldwijde anti-rookmaatregelen en benadrukt het belang van collectieve actie tegen tabaksgebruik.

Hondenstrand

Weliswaar is het strandseizoen in Barcelona afgelopen zaterdag begonnen, het hoogseizoen begint op 25 mei. Twee dagen later, vanaf 27 mei tot en met 11 september, zal ook het hondenstrand weer geopend zijn. Het ‘Playa de Perros’ is te vinden in het noordelijke deel van het Playa de Llevant strand en zal geopend zijn van 10.30 tot 19.30 uur.

Ga naar de inhoud