Voor elke nieuwe auto worden twee tweedehands auto’s verkocht in Spanje

Voor elke nieuwe auto worden twee tweedehands auto’s verkocht in Spanje
Beeld: via canva.com & freepik

Voor elke nieuwe auto worden twee tweedehands auto’s verkocht in Spanje

De markt van tweedehands auto’s doet het nog steeds uitmuntend in Spanje. Voor elke nieuwe personenwagen die wordt verkocht, worden maar liefst twee tweedehands auto’s verhandeld. 40% van die wagens is bovendien meer dan 15 jaar oud.

De schaarste op de automarkt die de pandemie en de oorlog in Oekraïne veroorzaakten,  ontketenden de gekte van de tweedehands auto. In slechts twee jaar tijd steeg de prijs van die personenwagens ongeveer 40%. De trend is een beetje afgezwakt nu er weer een groot aanbod van zowel nieuwe als tweedehands auto’s zijn, maar die laatste blijft toch de koning van de Spaanse automarkt.

In 2023 groeide de markt van tweedehands auto’s met bijna 3%. Het ging in totaal om 1.940.488 verkochte exemplaren. In diezelfde periode werden 949.359 nieuwe auto’s verkocht.

Ook de prijzen gingen de hoogte in. In Aragón ging het bijvoorbeeld om bijna 3% extra in 2023. De gemiddelde prijs ligt daar rond de 13.000 euro voor een tweedehands personenwagen. Voor auto’s die ouder zijn dan 8 jaar gaat het om 10.000 euro.

Marco Conde, oprichter van Motoreto, een digitaal platform voor de verkoop van tweedehands auto’s, verklaart het fenomeen: “Tweedehands auto’s zijn nog steeds een stuk goedkoper, ze dalen minder in prijs met de jaren en hun verkoop draagt bij aan een duurzamere economie. Door auto’s te hergebruiken sparen we namelijk de uitstoot die de fabricage van nieuwe personenwagens onvermijdelijk met zich meebrengt”.  

Wie op zoek is naar een tweedehands auto in Spanje kan onder meer terecht op de volgende gespecialiseerde platforms: Clicars.com. Flexicar.es. Autoscout24.es. Coches.net. Coches.com Ook via gewone tweedehandsplatformen als Wallapop en Milanuncios valt heel wat te vinden.

Ga naar de inhoud