skip to Main Content
Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje
Pixabay

Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is degene die bepaalt wat de bekeuringen zijn die zij met de radars registreren in het land. Als voorbeeld kunnen we kijken naar de 50 km/uur zones die in steeds meer steden te vinden zijn. Maar wat kost het als je geflitst wordt als je daar met 60 km/uur rijdt?

Een van de meest voorkomende bekeuringen is die van te hard rijden (exceso de velocidad). Om aan de autorijders uit te leggen hoe het systeem is van de radars en vanaf welke snelheden bekeurd wordt is op de website van de Dirección General de Tráfico (DGT) de onderstaande tabel te vinden.

Wij kijken even als voorbeeld naar de 50 km/uur zones in steden (al zijn er ook steeds meer steden met 30 km/uur zones). Wat kost het bijvoorbeeld als geflitst wordt als men 60 km/uur rijdt of 75 km/uur en 105 km/uur (wat natuurlijk al veel te snel is).

Er zijn drie verschillende bekeuringen te vinden:

 • Milde overtreding (infracción leve): boete tot 100 euro
 • Ernstige overtreding (infracción grave): boete vanaf 300 tot 500 euro
 • Zeer ernstige overtreding (infracción muy grave): boete 600 euro

Overtredingen wat betreft te hard rijden (infracciones por exceso de velocidad) worden in Spanje gezien als ernstige (grave) en zeer ernstige (muy grave) overtredingen (infracciones).

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 60 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat een ernstige overtreding (infracción grave) en zal dat 100 euro kosten zonder verlies van rijbewijspunten (een systeem dat men hanteert in Spanje en ook geldt voor buitenlandse geregistreerde inwoners van het land)

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 75 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat ook een ernstige overtreding (infracción grave) maar zal dat 300 euro kosten met verlies van 2 rijbewijspunten.

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 105 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat een zeer ernstige overtreding (infracción muy grave) en zal dat 600 euro kosten met verlies van 6 rijbewijspunten.

Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje

DGT

Zoals hierboven al vermeld dienen buitenlanders die in Spanje geregistreerd staan (empadronado) en een NIE hebben maar nog een Nederlands/Belgisch rijbewijs hebben er rekening mee houden dat men toch punten kan verliezen op een rijbewijs.

Weliswaar heeft dat niet direct invloed op het buitenlandse rijbewijs maar op het moment als men een Spaans rijbewijs dient aan te vragen en dus overschakelt naar het rijbewijs met puntensysteem, kijkt men ook naar de verloren punten die geregistreerd worden op het NIE nummer. Heb je te veel puntenverlies dan krijg je pas een rijbewijs als men aan de eisen voldoet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Natuurlijk is rijden zoals aangegeven wordt het beste, maar er wordt tussen snelheden zoveel gewisseld dat je volledige concentratie bij de snelheid moet liggen, het nadeel van bekeuringen in onze gemeente ( Lloret de Mar) ALTIJD te laat of niet door correos afgegeven wordt, zodoende kom je niet meer voor de korting in aanmerking en weet je niet wanneer/ of er een bekeuring open staat….. heel vervelend!

  1. Zeker. Eigenlijk ronduit schandalig. Je hebt gewoon recht op die korting, en als het niet je eigen schuld is, dan die van de correos.
   Is het echt kansloos om hiertegen te reclameren?

 2. thx voor de info, goed om weten.
  zelf 5j geleden beboet geweest voor zozegde overdreven snelheid. samen met andere auto’s van de weg geplukt, onmiddellijke inning van 50€, bij niet betaling PV op thuisadres met boete van 100€. was hier geen reukje aan?
  kan zoiets als onmiddellijke inning (nog)? hoe gebeurt de betaling op heden?

 3. Langst één kant vind ik dit een beetje discriminatie een buitenlander die alles mooi volgens de regels doet en zich laat registreren als resident en zoals de spanjaarden dan ook wel indien men een boete krijgt GRAVE dan verlies je punten een buitenlander die hier niet resident is (jaarlijks miljoenen) verliest geen punten zolang hij geen resident wordt enkel betalen en klaar is kees dat vind ik niet correct waar zit EUROPA hier een grotere discriminatie heb je niet

  1. Hahahahaha, wat een rare logica heb jij zeg.
   En dan ook nog gaan roepen over grootste discriminatie en over Europa.
   Als je iemand “Hee, slimmerik!” hoort roepen dan hoef je niet om te kijken.

 4. In Spanje ben je bij maximumsnelheden boven de 70 p/u dus net zo duur uit als je 1 kilometer te hard rijdt als wanneer je 29 te hard rijdt, in beide gevallen ben je na korting ‘slechts’ 50 euro kwijt.

  Ik blijf dat raar vinden, ze hadden begin dit jaar ook gezegd dat ze dat zouden aanscherpen (toen de snelheid buiten de bebouwde kom van 100 naar 90 terug ging) maar kennelijk was dat zoals gebruikelijk een loze belofte.

  1. Je had kunnen weten dat alles geweigerd werd door de PP wat de huidige regering wilde veranderen, op alle plannen een dikke nee zonder aan het volk te denken, Dus dank aan de PP die vele goede punten in de laaste maanden niet door hebben laten gaan. Ook de jaarbegroting die trouwens best wel goed inelkaar zat werd door de PP verworpen. Dus de schuld ligt niet bij de huidige regering die heeft er namelijk alles aan gedaan maar kreeg de kans niet.

   1. Fred, je bedoelt waarschijnlijk dat er geen parlementaire meerderheid was voor de wijzigingen? En dat heeft de PP in zijn eentje tegen gehouden? Want de PP heeft de absolute meerderheid en kan dat dus?
    Beste Fred, voor de zoveelste keer, ga in een ander land wonen, als je niet tegen de Spaanse democratie kan.

 5. Als men een boete krijgt voor een verkeersovertreding als niet resident met een N.I.E nr. en met een gehuurde wagen en de overheid heeft de adres gegevens , hoelang duurt het dan om de boete te krijgen ? In mijn geval gaat dit over een overtreding begin november 2018 en tot heden ( 25 april 2019 ) niets ontvangen.

  1. Ze zijn tegenwoordig best vlot met het opsturen van boetes, misschien heeft de verhuurder je niet als bestuurder aangemerkt? Hoe dan ook, als een boete op je naam open staat en je hebt niets gehoord dan kun je het op twee manieren online nagaan: via het systeem TESTRA (google op “Tablón Edictal de Sanciones de Tráfico”) en via het staatscourant (google Boletín Oficial del Estado).

   Daar kun je ze zoeken op NIE of DNI en op kenteken. Kom je op die twee sites niks tegen en heb je thuis niets ontvangen dan is er (nog) geen boete.

   1. Deze week 24/4, ontving ik een bekeuring voor te hoge snelheid op 18 oktober 2018 en de brief bereikte me laat, dus geen reductie en moest 100 euri afrekenen

 6. Uiteraard is het altijd van belang te weten dat als je de boete binnen 3 weken betaalt, er een korting van 50% is! Altijd dus zsm betalen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken