Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is degene die bepaalt wat de bekeuringen zijn die zij met de radars registreren in het land. Als voorbeeld kunnen we kijken naar de 50 km/uur zones die in steeds meer steden te vinden zijn. Maar wat kost het als je geflitst wordt als je daar met 60 km/uur rijdt?

Een van de meest voorkomende bekeuringen is die van te hard rijden (exceso de velocidad). Om aan de autorijders uit te leggen hoe het systeem is van de radars en vanaf welke snelheden bekeurd wordt is op de website van de Dirección General de Tráfico (DGT) de onderstaande tabel te vinden.

Wij kijken even als voorbeeld naar de 50 km/uur zones in steden (al zijn er ook steeds meer steden met 30 km/uur zones). Wat kost het bijvoorbeeld als geflitst wordt als men 60 km/uur rijdt of 75 km/uur en 105 km/uur (wat natuurlijk al veel te snel is).

Er zijn drie verschillende bekeuringen te vinden:

  • Milde overtreding (infracción leve): boete tot 100 euro
  • Ernstige overtreding (infracción grave): boete vanaf 300 tot 500 euro
  • Zeer ernstige overtreding (infracción muy grave): boete 600 euro

Overtredingen wat betreft te hard rijden (infracciones por exceso de velocidad) worden in Spanje gezien als ernstige (grave) en zeer ernstige (muy grave) overtredingen (infracciones).

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 60 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat een ernstige overtreding (infracción grave) en zal dat 100 euro kosten zonder verlies van rijbewijspunten (een systeem dat men hanteert in Spanje en ook geldt voor buitenlandse geregistreerde inwoners van het land)

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 75 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat ook een ernstige overtreding (infracción grave) maar zal dat 300 euro kosten met verlies van 2 rijbewijspunten.

Stel dat men geflitst wordt door een radar als men 105 km/uur rijdt waar maar 50 km/uur gereden mag worden, dan is dat een zeer ernstige overtreding (infracción muy grave) en zal dat 600 euro kosten met verlies van 6 rijbewijspunten.

Bekeuringen bij te hard rijden in Spanje
DGT

Zoals hierboven al vermeld dienen buitenlanders die in Spanje geregistreerd staan (empadronado) en een NIE hebben maar nog een Nederlands/Belgisch rijbewijs hebben er rekening mee houden dat men toch punten kan verliezen op een rijbewijs.

Weliswaar heeft dat niet direct invloed op het buitenlandse rijbewijs maar op het moment als men een Spaans rijbewijs dient aan te vragen en dus overschakelt naar het rijbewijs met puntensysteem, kijkt men ook naar de verloren punten die geregistreerd worden op het NIE nummer. Heb je te veel puntenverlies dan krijg je pas een rijbewijs als men aan de eisen voldoet.

Ga naar de inhoud