De stekkerdozen van de ‘chinos’ veroorzaken veel branden in woningen in Spanje

De stekkerdozen van de ‘chinos’ veroorzaken veel branden in woningen in Spanje
Beeld: Canva

De stekkerdozen van de ‘chinos’ veroorzaken veel branden in woningen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het komt maar al te vaak voor dat er een tekort aan stopcontacten is met alle elektrische apparaten die we tegenwoordig in huis hebben. Daarom kopen veel mensen een stekkerdoos om meer stopcontacten in huis te hebben. Maar niet alle stekkerdozen zijn hetzelfde waarbij de brandweer waarschuwt voor de goedkope stekkerdozen die onder andere verkocht worden bij de ‘chinos’.

We hebben allemaal wel meerdere stekkerdozen (regletas) in huis of op kantoor en kunnen eigenlijk niet meer zonder. Wanneer je een stekkerdoos gebruikt, wil je natuurlijk wel zeker weten dat het product veilig is. Niet alleen sluit je er vaak dure apparatuur op aan, je wilt bovendien voorkomen dat je een schok krijgt of dat er brand ontstaat.

Wat betreft de brandveiligheid waarschuwt de brandweer in Spanje want stekkerdozen zijn sluipmoordenaars die vaak brand veroorzaken, soms met fatale gevolgen waarbij mensen overlijden. Stekkerdozen kunnen oververhit raken en slechte of beter gezegd goedkope stekkerdozen zijn van inferieure materialen gemaakt wat er sneller voor kan zorgen dat een stekkerdoos vlam vat Oververhitting komt echter ook vaak door het niet goed gebruiken van een stekkerdoos waardoor er veel te veel apparaten tegelijk worden aangesloten..

Volgens een onderzoek van de Fundación Mapfre en de Asociación Profesional de Técnicos de Bomberos (APTB) uit 2020 hebben slechte stekkerdozen veel woningbranden veroorzaakt. In 2020 overleden 23 personen bij een brand in een woning die veroorzaakt is door een elektrisch probleem, vaak met stekkerdozen of elektrische apparaten. Tussen november 2021 en februari 2022 zijn in Spanje 100 personen overleden bij branden of explosies waarvan 76 stierven in hun woning, in de meeste gevallen door het inademen van rook en vaak ‘s nachts.

Het probleem daarbij zijn de goedkope stekkerdozen die veelal bij de Chinese winkels (chinos) verkocht worden in Spanje. Deze stekkerdozen voldoen niet altijd aan de Europese regelgeving (CE) of slechts minimaal en zijn vaak van inferieur materiaal gemaakt. Als een stekkerdoos een korte kabel heeft kan deze sneller oververhit raken, al zeggen ander experts weer dat juist een korte kabel beter is dan een lange kabel (die echter niet opgerold moet zijn). Ander probleem is wanneer de stekkerdoos en/of kabel gelig van kleur is wat betekent dat deze aan vervanging toe is. Slechte stekkerdozen zijn vaak niet goed bestand tegen netwerkpieken waardoor brand kan ontstaan.

Maar wat zijn dan volgens de brandweer de veiligste stekkerdozen? Er zijn drie soorten stekkerdozen (regletas) die voldoen aan de Europese regelgeving. De geaarde stekkerdozen die verbonden is met de aardedraad in het stroomnetwerk (de twee extra pennetjes in het stopcontact); de stekkerdozen met aan/uit knoppen wat een minimale veiligheidsvereiste is; stekkerdozen met overspanningsbeveiliging en vanzelf uitschakelen wanneer de spanning te hoog wordt.

Ga naar de inhoud