Search
menu
Search

Meteorologische verklaring van de ‘Iberische oven’ waar Spanje mee te maken heeft

Meteorologische verklaring van de ‘Iberische oven’ waar Spanje mee te maken heeft
Beeld: 123rf

Meteorologische verklaring van de ‘Iberische oven’ waar Spanje mee te maken heeft

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De ‘Iberische oven’ is al aangezet en het voelt meer als zomer dan lente in Spanje. De thermometers beginnen te stijgen en meteorologen voorspellen dat de temperaturen geleidelijk aan zullen oplopen tot 15 graden boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Tijdens de middaguren zullen de meeste delen van het land temperaturen ervaren die normaal zijn voor juli, met temperaturen die bijvoorbeeld in Sevilla (Andalusië) bijna 40 graden kunnen bereiken, in Zaragoza (Aragón) 35 graden en in Burgos (Castilië en León) 30 graden. Maar wat is de ‘Iberische oven’ eigenlijk en is er ook sprake van een hittegolf? 

Meteoroloog Mar Gómez van eltiempo.es legt uit dat de term ‘Iberische oven’ wordt gebruikt voor de hoge temperaturen van deze week, vanwege de komst van een luchtmassa van Afrikaanse oorsprong. Deze situatie heeft invloed op het hele Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland) en de temperaturen zullen aanzienlijk stijgen en de grond zal opwarmen.

“De stabiliteit aan het oppervlak, de hoge mate van zonlicht en de aanwezigheid van een ‘dorsale’ boven het schiereiland in de middelste lagen van de atmosfeer zijn de factoren die zullen bijdragen aan de stijging van de temperaturen. Dorsales zijn structuren die worden gekenmerkt door hun stabiliteit en neerwaartse luchtstromingen. Wanneer de lucht gedwongen wordt om te dalen, wordt deze samengeperst en neemt de temperatuur toe”, legt Gómez uit. “Samen met de dorsale hebben we warme lucht, die dag na dag zal toenemen. Dit zal leiden tot een stijging van de temperaturen in de lagere lagen en daarom zal de hitte de komende dagen toenemen”.

Meteoroloog Rubén Campo van de Spaanse weerdienst AEMET heeft verklaard dat de Afrikaanse luchtmassa die binnenkomt “mogelijk de warmste is die in de afgelopen 43 jaar op deze data boven Spanje is waargenomen”. “Tussen donderdag en vrijdag zullen de temperaturen in het Guadalquivir-gebied in de buurt van de 40 graden liggen”. Over het algemeen kan donderdag “de warmste dag van de week” zijn. Er worden maxima verwacht van 35 graden in Zaragoza en 30 graden in Burgos.

Volgens de experts betekent een ‘anomalie’ dat de temperatuur boven of onder het gemiddelde voor die dag ligt. Gedurende de week “zullen op sommige dagen tussen de 10 en 15 graden hogere temperaturen zijn dan normaal” op het Spaanse vasteland. Er zullen specifiek “temperaturen zijn die normaal zijn voor de maand juli”. De experts erkennen dat dit niet de eerste keer is dat er hoge temperaturen zijn in april: “De hoogste temperatuur in april in Sevilla is bijvoorbeeld ongeveer 35 graden, maar het belangrijke van dit incident is dat het geen lokale temperatuurstijgingen zijn, maar dat het het hele vasteland van Spanje gedurende minstens één week zal beïnvloeden en we zullen zien of de voorspelde daling op zondag zal plaatsvinden”.

Is er op dit moment naast de ‘Iberische oven’ ook sprake van een hittegolf? Officieel gezien niet. Daarom spreken de experts van een zeer uitzonderlijk weermoment. Hittegolven moeten aan enkele vereisten voldoen en deze voldoet niet aan alle criteria: een thermische anomalie van meer dan drie dagen in een specifiek aantal meetstations in het gebied.

Ga naar de inhoud