Mythisch restaurant ‘El Bulli’ als museum heropend aan de Costa Brava

Mythisch restaurant ‘El Bulli' als museum heropend aan de Costa Brava
Beeld: elBulli1846 / web

Mythisch restaurant ‘El Bulli’ als museum heropend aan de Costa Brava

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 15 juni 2023 opent elBulli1846 voor het eerst haar deuren. Het zal niet langer als restaurant dienst doen, maar als een museumruimte gevestigd in de legendarische baai Montjoi, in het natuurpark Cap de Creus (Girona). elBulli1846 is gecreëerd en ontworpen om het erfgoed van het restaurant te beschermen en te begrijpen waarom het de wereldwijde gastronomische verschuiving heeft veroorzaakt. Hier zijn enkele interessante feiten over deze nieuwe ruimte aan de Costa Brava.

Deze transformatie is gericht op het creëren van een ruimte waarin een innovatieve houding wordt gestimuleerd en hoogwaardige inhoud wordt gegenereerd voor de opleiding en zelfstudie van de gastronomie. Het museum heeft bijna vierduizend vierkante meter (2.500 vierkante meter buiten en 1.300 binnen) en biedt een parcours dat uitnodigt tot reflectie over gastronomie en innovatie, hulde brengt aan alle ‘bullinianos’ (alle koks die in het restaurant hebben gewerkt), de geschiedenis van El Bulli als bedrijf uitlegt en de projecten die de stichting uitvoert.

Auguste Escoffier, de vader van de moderne keuken, werd geboren in 1846, en er werden 1846 gerechten bereid in het restaurant El Bulli voordat het op 30 juli 2011 zijn deuren sloot. Op deze manier wordt eer betoond aan het verleden, en daarom heet de ruimte elBulli1846.

Sinds maandag 17 april is het mogelijk om de entreekaarten voor het museum online te kopen via DEZE website. Het museum is open voor bezoekers gedurende een periode van drie maanden, namelijk van 15 juni tot en met 16 september. Hoewel de parkeerplaats is uitgebreid, wordt het bij de opening van het museum aanbevolen om de bullibus vanuit Rosas te nemen (27,50 euro inclusief entree en reis). Aangezien het behoud van het milieu een absolute prioriteit is, is het beter dat er zo min mogelijk auto’s naar de baai komen.

Bij binnenkomst staat er een bord met de belangrijke boodschap: ‘Creëren is niet kopiëren’ (Crear es no copiar). Deze zin was cruciaal voor Ferrán Adrià en inspireerde zijn werk en alles wat te zien is in het museum. Het meubilair, de opstelling van de tafels, de decoratieve details, de gordijnen, kussens en schilderijen staan nog op dezelfde plek als toen duizenden mensen van over de hele wereld het toenmalige mythische restaurant bezochten.

De klanten zijn echter verdwenen van de tafels, maar bezoekers kunnen nog steeds op een van de stoelen plaatsnemen en zo het plaatje compleet maken. Dit zal waarschijnlijk de populairste foto zijn vanaf 15 juni. Het nieuwe Bulli zal geen eten meer serveren, wat het belangrijkste debat heeft opgeleverd bij de lancering van het project. Volgens de kok zou het erg moeilijk zijn om een restaurant weer op te bouwen met alle middelen die nodig zouden zijn.

De keuken van El Bulli is ook open voor bezoekers en biedt een nauwkeurige reproductie van 28 iconische gerechten die achter glazen wanden worden tentoongesteld. Zo is bijvoorbeeld de carpaccio te zien, die een tijdperk markeerde en een van de meest gereproduceerde recepten buiten El Bulli is, evenals de Gaudí-roodbaars, doordrenkt met de geur van Cala Montjoi. Ook te zien is de groentestoofpot met verschillende texturen, die in 1994 voor een grote revolutie zorgde.

Het museum eert de innovatieve capaciteit van Ferran Adrià, die zijn hele carrière heeft verrijkt en gevoed. Bezoekers kunnen onder andere een uitkijkraam ontdekken naar het natuurpark Cap de Creus, als referentie naar Picasso, en er wordt aandacht besteed aan de belangrijkheid van design en architectuur, de dialoog tussen wetenschap en koken, de prijzen die zijn gewonnen en de cruciale reis van El Bulli naar Japan. Deze mijlpalen hebben allemaal bijgedragen aan de carrière van de bekende Catalaanse kok.

Het hoogtepunt van het bezoek is elBulliDNA, een van de meest opvallende installaties die visueel de vorm heeft van een rots en geïntegreerd is in het landschap van Cap de Creus. Hier worden alle projecten getoond die sinds de sluiting zijn uitgevoerd. De rest van het jaar zal het dienen als ruimte voor onderzoek.

Bekijk HIER de website als je entreekaarten wilt bestellen, en klik HIER om meer foto’s te zien van de installaties.

Ga naar de inhoud