Waar in Spanje gelden beperkingen in het watergebruik als gevolg van de droogte?

Waar in Spanje gelden beperkingen in het watergebruik als gevolg van de droogte?
Beeld: Canva

Waar in Spanje gelden beperkingen in het watergebruik als gevolg van de droogte?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit jaar is er tot nu toe zeer weinig regen gevallen (bijna geen) in een groot deel van Spanje. De huidige periode van droogte is zeer verontrustend en is sinds 1970 niet meer voorgekomen. De minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdagingen heeft kortgeleden benadrukt dat men voorzichtig moet zijn met het waterverbruik in Spanje. Ze noemde de huidige situatie alarmerend en waarschuwde dat er in veel delen van het land tot aan de zomer bijna geen regen zou vallen.

Ondanks deze voorspellingen verklaarde de minister ook dat de huidige waterreserves voldoende zouden moeten zijn om aan de vraag te voldoen tot het einde van de zomer, zonder dat er sprake is van ernstige watertekorten. Toch heeft ze de lokale autoriteiten opgeroepen om buitengewone maatregelen te nemen om water te besparen en het verbruik te verminderen, hoewel er nog geen algemene beperkingen zijn opgelegd.

Op verschillende plaatsen in Spanje zijn er al beperkingen in het waterverbruik, hoewel er nog geen sprake is van ernstige watertekorten. Een voorbeeld hiervan is in het noorden van de provincie Córdoba, waar het lage niveau van de stuwmeren heeft geleid tot water dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Om dit probleem op te lossen, moeten de regio’s Guadiato en Los Pedroches voorlopig gebruikmaken van watertankwagens.

Catalonië kampt met een vergelijkbare situatie, waar meer dan 200 gemeenten in een uitzonderlijke situatie verkeren vanwege de droogte, wat meer dan 6 miljoen mensen treft, vooral in de regio’s Ter-Llobregat en Fluvià Muga aquifer. Als gevolg hiervan zijn er maatregelen genomen, zoals een vermindering van 40% in het waterverbruik voor landbouwdoeleinden, een vermindering van 15% voor industriële doeleinden en een vermindering van watergebruik voor recreatieve doeleinden. Het gebruik van water voor irrigatie is ook verminderd tot 50%, waarbij het besproeien van groene zones (zowel publiek als privaat) is verboden en het gebruik van drinkwater voor het schoonmaken van straten is gestopt. Daarnaast is het waterverbruik per persoon en per dag teruggebracht tot 230 liter.

Enkele weken geleden heeft de Hydrografische Confederatie van de Ebro rivier de getroffen gemeenten gewaarschuwd voor de noodzaak om vroegtijdig maatregelen te nemen om water te besparen. Indien nodig moeten er beperkingen worden opgelegd om de watervoorziening te garanderen in een uitzonderlijk droog jaar. Gemeenten zoals Aínsa (Huesca) in de Aragonese Pyreneeën overwegen binnenkort het vullen van particuliere zwembaden te verbieden.

Naast beperkingen op het waterverbruik, heeft de schaarste aan water ook andere opmerkelijke gevolgen. In de stuwmeren van de rivier Ter (Catalonië) heeft het lage waterpeil geleid tot de uitvoering van een plan voor gecontroleerde vermindering van de vispopulatie. In gebieden zoals de Sau en Susqueda stuwmeren worden vissen verwijderd om te voorkomen dat ze massaal sterven en zo de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden.

Ander nieuws van vandaag:

Ga naar de inhoud